#1  
Old 23rd February 2010, 17:02
saco721 saco721 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 60
Thanks: 14
Thanked 1 Time in 1 Post
Default dns issues

Hi,

I have bind -9.6.1-0.3.b1.fc11.i586 on fedora core 11. On 2 servers named ns0.mydomain.uk.net and ns1.mydomain.uk.net.

I have the following named.conf in /etc on ns0.mydomain.uk.net :

Code:
//
// named.conf
//
// Provided by Red Hat bind package to configure the ISC BIND named(8) DNSrschall
// server as a caching only nameserver (as a localhost DNS resolver only).
//
// See /usr/share/doc/bind*/sample/ for example named configuration files.
//

options {
	listen-on port 53 { 127.0.0.1; };
	listen-on-v6 port 53 { ::1; };
	directory 	"/var/named";
	dump-file 	"/var/named/data/cache_dump.db";
        statistics-file "/var/named/data/named_stats.txt";
        memstatistics-file "/var/named/data/named_mem_stats.txt";
	allow-query     { localhost; };
	recursion yes;
	dnssec-enable yes;
	dnssec-validation yes;
	dnssec-lookaside . trust-anchor dlv.isc.org.;
};

logging {
        channel default_debug {
                file "data/named.run";
                severity dynamic;
        };
};

zone "." IN {
	type hint;
	file "named.ca";
};

zone "mydomain.uk.net" IN {
	type master;
	file "mydomain.uk.net.zone";
	allow-update { none; };
	allow-transfer { 82.174.237.219; };

};

include "/etc/named.rfc1912.zones";

include "/etc/named.dnssec.keys";
include "/etc/pki/dnssec-keys/dlv/dlv.isc.org.conf";
The mydomain.uk.net.zone file in /var/named on ns0.mydomain.uk.net is :

Code:
$TTL 86400
$ORIGIN	mydomain.uk.net.
@	IN SOA	ns0.mydomain.uk.net. admin.mydomain.uk.net. (
					2004042601	; serial
					21600	; refresh
					3600	; retry
					604800	; expire
					86400 )	; minimum

	IN	NS			ns0.mydomain.uk.net.
	IN	NS			ns1.mydomain.uk.net.

	IN	MX	10		mail.mydomain.uk.net.
	
	IN	A			82.174.237.220
ns0	IN	A			82.174.237.218
ns1	IN	A			82.174.237.219
www	IN	A			82.174.237.220
ftp	IN	A			82.174.237.220
mail	IN	A			82.174.237.220
The named.conf on ns1.mydomain.uk.net is :

Code:
//
// named.conf
//
// Provided by Red Hat bind package to configure the ISC BIND named(8) DNSI have configured /etc/named.conf on ns0.mydomain.uk.net, it is :
// server as a caching only nameserver (as a localhost DNS resolver only).
//
// See /usr/share/doc/bind*/sample/ for example named configuration files.
//

options {
	listen-on port 53 { 127.0.0.1; };
	listen-on-v6 port 53 { ::1; };
	directory 	"/var/named";
	dump-file 	"/var/named/data/cache_dump.db";
        statistics-file "/var/named/data/named_stats.txt";
        memstatistics-file "/var/named/data/named_mem_stats.txt";
	allow-query     { localhost; };
	recursion yes;
	dnssec-enable yes;
	dnssec-validation yes;
	dnssec-lookaside . trust-anchor dlv.isc.org.;
};

logging {
        channel default_debug {
                file "data/named.run";
                severity dynamic;
        };
};

zone "." IN {
	type hint;
	file "named.ca";
};

zone "mydomain.uk.net" IN {
	type slave;
	masters { 82.174.237.218; };
};

include "/etc/named.rfc1912.zones";

include "/etc/named.dnssec.keys";
include "/etc/pki/dnssec-keys/dlv/dlv.isc.org.conf";
The first problem I am having is that when run rndc reload on ns0.mydomain.uk.net, then go into /var/named on ns1.mydomain.uk.net, the copy of the zone file mydomain.uk.net.zone is not there.

I can ping all of the ips with no problems, but as soon as I attempt to ping using the domain, I get the old ip address.

I can access my web server via a browser using the ip address, but cannot using the domain name.

I have set the port UDP 53 for ns0 & ns1.mydomain.co.uk in my routers firewall and enabled DNS for both servers on the firewall GUI in Fedora, but the domain is still not resolving. I have tried using Webmin and still have the same problem. Please help.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 24th February 2010, 14:07
Ben Ben is offline
Moderator
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,029
Thanks: 7
Thanked 62 Times in 56 Posts
Default

Quote:
The first problem I am having is that when run rndc reload on ns0.mydomain.uk.net, then go into /var/named on ns1.mydomain.uk.net, the copy of the zone file mydomain.uk.net.zone is not there.
What do the dns logs tell on both sides, while trying? if the remote site tells nothing you might also try a tcpdump to see whether traffic is blocked or not.
Keep in mind that you need 53/tcp for zonetransfers.

Quote:
I can ping all of the ips with no problems, but as soon as I attempt to ping using the domain, I get the old ip address.
I'd not use "ping" to resolve anything more than that I'd try dig or nslookup. And especially on a windowsclient I'd flush the dns cache while trying the lookup with ipconfig /flushdns

also something like
dig yourdomain.tld +trace
might help to check whether the tld-NIC's server has the necessary delegation info on where to redirect the request to do the lookup.
Or your directly query both of your servers:

dig www.mydomain.uk.net @82.174.237.218
dig www.mydomain.uk.net @82.174.237.219

Maybe the following sites might help you while debugging:
http://www.robtex.com/dns/mydomain.uk.net.html#records
http://www.intodns.com/mydomain.uk.net
Reply With Quote
  #3  
Old 24th February 2010, 14:12
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
 
Default

What's the output of netstat -tap on the master?
Any errors in the logs on the slave?

Did you set up glue records? ( http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_...d_glue_records )
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Squid Proxy Caching on Linux obzerver Installation/Configuration 4 13th August 2008 19:51
Google Apps dayjahone General 19 29th March 2008 17:25
DNS Configuration Problems VMartins Installation/Configuration 10 24th July 2007 14:40
Unable send receive emails vassilis3 Installation/Configuration 15 19th May 2007 14:34
FC4 Setup DNS and ISPCONFIG issues The General Installation/Configuration 7 15th May 2006 09:45


All times are GMT +2. The time now is 09:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.