Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 28th March 2009, 21:12
Grom Grom is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Getmail does an does not do it :?

I installed ISPconfig on my server with teh perfect server howto i found here

http://www.howtoforge.org/perfect-se...-ispconfig3-p1

It worked like a charm and out of the box, thanks for the good work!


but ....


I dont seem to get "getmail" working.

What i have done so far.

1) Looked in de logfile

Every 5 minutes there comes a line in the logfile "/var/log/ispconfig/cron.log" that says:

"/bin/sh: /usr/local/ispconfig/server/scripts/run-getmail.sh: Permission denied"

The file cron.log is chmodded 666.


2) Ran /usr/local/ispconfig/server/scripts/run-getmail.sh as root. It then runs fine.
run-getmail is chmodded 755.


3) searched internet and found someone posting a similar prolem but the suggested solution didn't work for me.
the link: http://bugtracker.ispconfig.org/inde...ls&task_id=484
see the Comment by Paolo (airton)

Perhaps it has something to do with the crontab that triggers the event every 5 minutes but i cant seem to find it.

Can anyone help?

Greetz,

Grom

Last edited by Grom; 28th March 2009 at 22:25.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 29th March 2009, 13:11
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

Has already been fixed in SVN some time ago, see bugtracker:

http://bugtracker.ispconfig.org/inde...ls&task_id=669
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 5th April 2009, 08:10
phorce1 phorce1 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I used update_from_svn.sh and the problem still exists here.

What was the fix so I can adjust it manually? I'm going to need it very soon. All of the permissions look correct.

Other changes that should be made to the getmail section to allow retrieving from servers like gmail that force ssl:

/usr/local/interface/web/mail/form/mail_get.tform.php

Line 76 from
Code:
                         'value'         => array('pop3' => 'POP3','imap'=>'IMAP')
to
Code:
                        'value'         => array('pop3' => 'POP3','imap'=>'IMAP','pop3ssl' => 'POP3SSL','imapssl'=>'IMAPSSL')
and /usr/local/ispconfig/server/plugins-enabled/getmail_plugin.inc.php

starting at line 112

Code:
                                // Set the data retriever
                                if($data["new"]["type"] == 'pop3') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimplePOP3Retriever',$tpl);
                                } elseif ($data["new"]["type"] == 'imap') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimpleIMAPRetriever',$tpl);
                                }
change to

Code:
                                // Set the data retriever
                                if($data["new"]["type"] == 'pop3') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimplePOP3Retriever',$tpl);
                                } elseif ($data["new"]["type"] == 'imap') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimpleIMAPRetriever',$tpl);
                                } elseif ($data["new"]["type"] == 'pop3ssl') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimplePOP3SSLRetriever',$tpl);
                                } elseif ($data["new"]["type"] == 'imapssl') {
                                        $tpl = str_replace('{TYPE}','SimpleIMAPSSLRetriever',$tpl);
                                }
Reply With Quote
  #4  
Old 5th April 2009, 12:24
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

The changes you posted above are not related to the problem. Please install the latest ispconfig 3 version and choose to reconfigure services during update. This will definately fix it.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 5th April 2009, 18:25
phorce1 phorce1 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I know those changes weren't related, I just didn't know of another place to mention them as a "good idea" to add.

And, yes, the update not working was my error. I ran update_from_svn.sh directly rather than running ispconfig_update.sh and selecting the 'svn' option.

It is working now after doing the svn update the correct way.

Thank you,

Gerald
Reply With Quote
  #6  
Old 6th April 2009, 10:12
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

Quote:
I just didn't know of another place to mention them as a "good idea" to add.
For feature requests please use the feature request function of the bugtracker:

http://bugtracker.ispconfig.org
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 19th November 2009, 05:23
reason8 reason8 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 141
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
The changes you posted above are not related to the problem. Please install the latest ispconfig 3 version and choose to reconfigure services during update. This will definately fix it.
I have this error also. I am using ISPConfig3 3.0.1.6. My ISP Cron-log is full of "/bin/sh: /usr/local/ispconfig/server/scripts/run-getmail.sh: Permission denied"

How do I resolve this problem?
__________________
Running:

ISPConfig 3
openSUSE Linux 11.3
Reply With Quote
  #8  
Old 19th November 2009, 08:25
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
Default

Rerun the ispconfig update and choose to reconfigure the cronjobs.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #9  
Old 19th November 2009, 09:11
reason8 reason8 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 141
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
Rerun the ispconfig update and choose to reconfigure the cronjobs.

Stable and not SVN correct?

Also, when I looked got run-getmail.sh, it is not located in the /usr/local/ispconfig/server/scripts/ but there is a getmail.sh. On the other hand run-getmail.sh is located at /usr/local/bin/run-getmail.sh

Is this the problem? Will running the update fix this? I have updated ISPConfig3 before a month ago and a few updates before. Shouldn't this have fixed the problem? Just wondering.

Thanks!
__________________
Running:

ISPConfig 3
openSUSE Linux 11.3
Reply With Quote
  #10  
Old 19th November 2009, 10:23
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,733
Thanks: 840
Thanked 5,596 Times in 4,407 Posts
 
Default

Quote:
Stable and not SVN correct?
yes.

Quote:
Is this the problem? Will running the update fix this? I have updated ISPConfig3 before a month ago and a few updates before. Shouldn't this have fixed the problem? Just wondering.
You run the updates but you did not choose to reconfigure the cronjobs. Run the update again choose y when the updater asks if the cronjobs shall be reconfigured.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(ISP3) Error: configuration file /etc/getmail/*.conf does not exist loge Installation/Configuration 25 30th October 2009 19:53
ISPConfig 3 - getmail airton General 5 12th March 2009 16:32
getmail config in ISPConfig gizmo Installation/Configuration 1 18th December 2006 16:53


All times are GMT +2. The time now is 08:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.