Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > General

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 28th April 2009, 18:43
pinguinito pinguinito is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 87
Thanks: 21
Thanked 1 Time in 1 Post
Default RoundCube with ISPConfig3 help

I am trying to install ROudCube in my ispconfig3.0.1.1 the only Howto is (I think) with ispconfig2 and no experiences at all; so:
{ I want set up webmail.example.com}
step 1 in the how to :


Step 1 - Create a website:

In ISPConfig, create a website via “New site” in the main menu.
On the tab called “Basis” use webmail for the hostname and myhostingcompany.tld for the domain name.

ispconfig3 > New site doesn't has tab called “Basis”
How can i set up this simple step in ispconfig3???
Creating a subdomain for example.com ?

Thanks
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 28th April 2009, 20:32
Horfic Horfic is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Austria
Posts: 325
Thanks: 55
Thanked 95 Times in 60 Posts
Send a message via Skype™ to Horfic
Default

1.) You create your Domain under Sites -> Website and select Fast-CGI as PHP.
2.) Create the Subdomain under Sites -> Subdomain
Host = webmail
Domain = {your Domain}
Redirect Type = L
Redirect Path = /var/www/{your Domain without www.}/web/webmail/
Active = Tick on
3.) Create a FTP User for your Domain under Site -> FTP-User
4.) Log in and create in the web folder a webmail folder.
5.) Install roundcube in this webmail folder.
6.) Edit the $rcmail_config['virtuser_query'] in the roundcube config file({webmail}/config/main.inc.php) like this.
Code:
$rcmail_config['virtuser_query'] = "SELECT email FROM dbispconfig.mail_user WHERE email = '%u'";
7.)Give the roundcube mysql user read access to the dbispconfig database.

PS: Don't know if you need point 1 or 6,7.
__________________
web wack creations - We create your custom web application
Mailuser interface for ISPConfig 3
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Horfic For This Useful Post:
pinguinito (29th April 2009)
  #3  
Old 29th April 2009, 05:30
pinguinito pinguinito is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 87
Thanks: 21
Thanked 1 Time in 1 Post
Default thank you

Quote:
Originally Posted by Horfic View Post
1.) You create your Domain under Sites -> Website and select Fast-CGI as PHP.
2.) Create the Subdomain under Sites -> Subdomain
Host = webmail
Domain = {your Domain}
Redirect Type = L
Redirect Path = /var/www/{your Domain without www.}/web/webmail/
Active = Tick on
3.) Create a FTP User for your Domain under Site -> FTP-User
4.) Log in and create in the web folder a webmail folder.
5.) Install roundcube in this webmail folder.
6.) Edit the $rcmail_config['virtuser_query'] in the roundcube config file({webmail}/config/main.inc.php) like this.
Code:
$rcmail_config['virtuser_query'] = "SELECT email FROM dbispconfig.mail_user WHERE email = '%u'";
7.)Give the roundcube mysql user read access to the dbispconfig database.

PS: Don't know if you need point 1 or 6,7.
thank for your help, tomorrow that will be my job
Reply With Quote
  #4  
Old 20th July 2009, 18:54
atjensen11 atjensen11 is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 199
Thanks: 9
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Horfic View Post
1.) 6.) Edit the $rcmail_config['virtuser_query'] in the roundcube config file({webmail}/config/main.inc.php) like this.
Code:
$rcmail_config['virtuser_query'] = "SELECT email FROM dbispconfig.mail_user WHERE email = '%u'";
What is the point of Step 6? It appears the Roundcube will work without doing this. I am trying to troubleshoot a problem with Roundcube where I want to set the outgoing SMTP port to 587 and require authentication.

The error logs are pointing me to a problem that is not related to Roundcube. Squirrelmail worked fine with this configuration. I guess I am wondering of Step 6 above may be related.
Reply With Quote
  #5  
Old 20th July 2009, 20:10
Horfic Horfic is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Austria
Posts: 325
Thanks: 55
Thanked 95 Times in 60 Posts
Send a message via Skype™ to Horfic
Default

Step 6 tells roundcube where it should look up for users. nothing else
__________________
web wack creations - We create your custom web application
Mailuser interface for ISPConfig 3
Reply With Quote
  #6  
Old 27th March 2010, 12:02
warlock warlock is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 93
Thanks: 1
Thanked 6 Times in 4 Posts
 
Default

I found it really easy,

apt-get install roundcube

vi /etc/apache2/conf.d/roundcube

and remove the hashes from

Alias /roundcube/program/js/tiny_mce/ /usr/share/tinymce/www/
Alias /roundcube /var/lib/roundcube


restart apache and bob your uncle
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Questions about ISPConfig3 vs. ISPConfig2 atjensen11 General 1 15th March 2009 00:59
Uninstall roundcube createch Installation/Configuration 4 18th January 2009 11:42
RoundCube 0.2 Beta available for ISPConfig 2 Hans General 20 9th October 2008 15:29
Roundcube and ISPConfig3 doughold Installation/Configuration 4 26th September 2008 19:20
roundcube aqua Installation/Configuration 3 7th May 2007 09:09


All times are GMT +2. The time now is 16:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.