Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Kernel Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th April 2009, 02:59
touchtecservers touchtecservers is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default 2.6.27 - 2.6.29 upgrade.. RAID 0 CCISS now slower

I am using Gentoo on a HP DL380 G3. Intel Xeon (P4) 3.06ghz processors,
with a HP COMPAQ CCISS ARRAY in RAID 0 mode (hardware, linux just sees one single drive)

hdparm on 2.6.27 shows the speed at ~ 130mbs

After performing an upgrade of the kernel

hdparm on 2.6.29 shows the speed at ~ 30mbs (30-50mbs varies)

I looked at the DMESG comparisons,
and the only difference is that 2.6.29 mentions:
"IRQF_DISABLED is not guaranteed on shared IRQs"

Now I have looked for hours to see if it was a configuration issue, but to no avail.

Anyone ?
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11th April 2009, 21:31
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,751 Times in 2,581 Posts
Default

Did you build the new kernel yourself? If so, did you use the old kernel configuration (the one from 2.6.27), or did you configure it manually?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 11th April 2009, 23:35
touchtecservers touchtecservers is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Custom.. but

Yes the 2.6.27 kernel was self built, and it works fine. The 2.6.29 was built using the .config file from the 2.6.27.

I compiled this kernel on two servers, both same spec (well, one has 4GB ram other has 2GB ram), same setup - and both responded as above.

On the one, I recompiled the kernel to just use the new version (NO config changes). The other I re-compiled using config changes (removing things not relevant for the machine etc) - both end up having this problem.

I have done a "diff" compare on the configs, but there is nothing I can find that would explain this.

I know that this "IRQF_DISABLED" warning isn't present in 2.6.27 boots, and that the CISS driver works full speed in that one.

I thought it was originally that I changed the IO Scheduling, but as i said, on the one machine - all i did was copy the config file and recompile.

Do you know of anything that could be causing this?

I checked proc/interrupts on both kernel versions, and IRQ 30 is unshared (IO-APIC-FASTEOI cciss or something like that), i am just unsure what is causing the issue.
Reply With Quote
  #4  
Old 12th April 2009, 15:50
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,751 Times in 2,581 Posts
Default

Hm, I have no idea why this is happening.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 12th April 2009, 23:06
touchtecservers touchtecservers is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Fair enough. I was going to join the kernel mailing list - but i don't need that much spam! Any other places I could ask this?
Reply With Quote
  #6  
Old 13th April 2009, 18:23
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,751 Times in 2,581 Posts
Default

No, I think the kernel mailing list would be the best place.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 14th April 2009, 04:01
touchtecservers touchtecservers is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default Mailing list it is

Okay... i've signed up.

If (hopefully when) I get a reply, I will post the answer here, maybe someone else will need the solution too (if there is one!)
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to touchtecservers For This Useful Post:
falko (14th April 2009)
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
debian upgrade broken.. apt-get stuck guthrie Installation/Configuration 3 31st March 2009 05:29
please help. RAID 5 crashed after power failure. How do I recover the data? SoftDux Technical 3 7th February 2008 15:29
SATA Software RAID 1 on Linux mphayesuk Installation/Configuration 2 21st February 2006 12:31


All times are GMT +2. The time now is 02:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.