Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 19th February 2009, 03:31
christopher94523 christopher94523 is offline
Junior Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Pleasant Hill, CA USA
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default problem with dovecot.conf file

I got an error message when starting dovecot when it was already supposedly running:

[root /etc]# /etc/rc.d/init.d/dovecot start

Starting Dovecot Imap: Error: Dovecot is already running
with PID 7179 (read from /var/run/dovecot/master.pid)
Fatal: Invalid configuration in /etc/dovecot.conf
[FAILED]


================================================== ====

The following was achieved at the /etc directory via the command:
cat -s dovecot.conf | egrep -v "#|^$"
[note that I have edited my ipAddress into "xxx.xxx.xx.xx"]

================================================== ====

protocols = imap pop3 imaps pop3s
listen = xxx.xxx.xx.xx
disable_plaintext_auth = no
log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S "
ssl_listen =
xxx.xxx.xx.xx
ssl_disable = yes
mail_location = maildir:/home/%u/Maildir/%u

protocol imap {
login_executable = /usr/libexec/dovecot/imap-login
mail_executable = /usr/libexec/dovecot/imap
}

protocol pop3 {
login_executable = /usr/libexec/dovecot/pop3-login
mail_executable = /usr/libexec/dovecot/pop3
pop3_enable_last = no
pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv
}

protocol lda {
postmaster_address = postmaster@example.com
}

auth default {
mechanisms = plain

passdb pam {
}

userdb passwd {
}

user = root
}

dict {
}

plugin {
}

================================================== ====

The following shows my settings:

[root /etc]# dovecot -n

# 1.0.7: /etc/dovecot.conf
log_timestamp: %Y-%m-%d %H:%M:%S
protocols: imap pop3 imaps pop3s
listen: xxx.xxx.xx.xx
ssl_listen: xxx.xxx.xx.xx
ssl_disable: yes
login_dir: /var/run/dovecot/login
login_executable(default): /usr/libexec/dovecot/imap-login
login_executable(imap): /usr/libexec/dovecot/imap-login
login_executable(pop3): /usr/libexec/dovecot/pop3-login
mail_location: maildir:/home/%u/Maildir/%u
mail_executable(default): /usr/libexec/dovecot/imap
mail_executable(imap): /usr/libexec/dovecot/imap
mail_executable(pop3): /usr/libexec/dovecot/pop3
mail_plugin_dir(default): /usr/lib/dovecot/imap
mail_plugin_dir(imap): /usr/lib/dovecot/imap
mail_plugin_dir(pop3): /usr/lib/dovecot/pop3
auth default:
passdb:
driver: pam
userdb:
driver: passwd
================================================== ====

I am running on a CentOS-5.2 based VPS.

Can anyone spot my configuration and/or procedural error? ;-)
Thanks much!

best wishes,
chris gray
pleasant hill, ca
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 19th February 2009, 09:04
topdog topdog is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Africa
Posts: 1,352
Thanks: 0
Thanked 153 Times in 150 Posts
 
Default

You may be trying to start a process that is already running make sure dovecot is not running.

Check your maillog it should give you the line number where the typo is in the dovecot config file.
__________________
----
http://www.topdog.za.net - Got Linux problems ? - I can help.
http://www.baruwa.org - Try it.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
centos 5.2, dovecot, dovecot.conf

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
rewrite url not work apache2+mod_rewrite mohamedtah Installation/Configuration 1 31st January 2009 13:00
ISP Config hesitation when opening web pages frankb Installation/Configuration 7 15th December 2008 13:06
fail2ban question bernholdt HOWTO-Related Questions 1 29th August 2008 23:28
spamassasin/clamAV not working Daisy Installation/Configuration 32 15th February 2007 00:09
Mysterious Install Problem tgansert Installation/Configuration 5 9th May 2006 15:35


All times are GMT +2. The time now is 01:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.