Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10th October 2008, 07:47
somae somae is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Mutt/Postfix: User unknown in virtual alias table

I'm getting this message in /var/log/mail.log when trying to send email with mutt: "User unknown in virtual alias table" (The mail bounces). We've got Mutt 1.5.13 and Debian Linux 2.6.18-6-686 (i686).

I have no problem sending mail with icedove (thunderbird).

I'm new to postfix (and mutt) and don't understand how to configure the difference between our computer's domain and the domain of the dsl server.

Help appreciated.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11th October 2008, 18:41
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Did you create an email account on the server? If so, how?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 13th October 2008, 08:47
somae somae is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
Did you create an email account on the server? If so, how?
Do you mean - did I create an email account on postfix? We created one in icedove and in evolution which both function ok.

I did create an account using
Code:
 sudo useradd -m -s /bin/bash
although we already had a user set up previously.

When I try to send mail to the user

I get:
Quote:
telnet localhost 25
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
220 TTIL.soma.org ESMTP Postfix (Debian/GNU)
ehlo localhost
250-TTIL.soma.org
250-PIPELINING
250-SIZE 10240000
250-VRFY
250-ETRN
250-STARTTLS
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-8BITMIME
250 DSN
mail from: root@localhost
250 2.1.0 Ok
rcpt to: fmaster
550 5.1.1 <fmaster>: Recipient address rejected: User unknown in virtual alias table

Last edited by somae; 13th October 2008 at 09:07.
Reply With Quote
  #4  
Old 14th October 2008, 17:50
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

Try to set up an email account as follows: http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=2
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 14th October 2008, 20:40
somae somae is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
Try to set up an email account as follows: http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=2
Thanks. I no longer get the message about the user not being in the virtual alias table. But there still seems to be a problem.

When I try sending mail thru "telnet localhost 25" etc., everything seems to go ok but the mail doesn't show up when I type "mail" for the user. It is showing up at /root/Maildir/new.

Also, there is no /Maildir directory for some users and no /home/user directory for others.

Update: the mail.log gives this error message: "warning: maildir access problem for UID/GID=1002/100: create maildir file home/sysuser/Maildir/tmp/122401558"

Last edited by somae; 14th October 2008 at 22:59.
Reply With Quote
  #6  
Old 15th October 2008, 14:19
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

What's the output of
Code:
ls -la /home/sysuser
? Seems to be a permissions problem.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 16th October 2008, 07:06
somae somae is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
What's the output of
Code:
ls -la /home/sysuser
? Seems to be a permissions problem.
There isn't a directory named "sysuser" on the system even though I thought I created it using
Code:
 sudo useradd -m -s /bin/bash
Quote:
7# ls -la /home/sysuser
ls: /home/sysuser: No such file or directory
I just tried it again and got:
Quote:
# sudo useradd -m -s /bin/bash sysuser
useradd: user sysuser exists
Reply With Quote
  #8  
Old 17th October 2008, 13:35
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
Default

What's sysuser's home directory? You can find it in /etc/passwd.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #9  
Old 18th October 2008, 07:33
somae somae is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by falko View Post
What's sysuser's home directory? You can find it in /etc/passwd.
sysuser:x:1002:100::/home/sysuser:/bin/sh
Reply With Quote
  #10  
Old 19th October 2008, 13:20
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,735 Times in 2,571 Posts
 
Default

Try this:
Code:
mkdir /home/sysuser
chown sysuser:users /home/sysuser
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Postfix delivery problem erebus Installation/Configuration 8 29th July 2014 20:17
Freebsd 6.1 support misterm Installation/Configuration 10 9th April 2009 09:29
network issues now it says "401 The web site is blocked by administrator" Check General 3 26th February 2008 14:22
Apache2 Freezes celtic Server Operation 31 28th May 2007 17:18
configuring IPTABLES firewall adityavpratap HOWTO-Related Questions 9 27th May 2006 21:42


All times are GMT +2. The time now is 05:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.