Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 25th March 2008, 21:53
Djamu Djamu is offline
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 51
Thanks: 2
Thanked 12 Times in 7 Posts
Exclamation Ubuntu Hardy chrooted bind9 fails to start > FIXED

Preparing to move my server to LTS Ubuntu Hardy, just testing using vmware
I've found a weird issue while chrooting bind. ( following The Perfect Server Setup )
So I guess this will popup sooner or later anyway...

What I did so far -all as root-:

Code:
apt-get install bind9
/etc/init.d/bind9 stop
changed 1st line of /etc/default/bind9
Code:
vim /etc/default/bind9
> changed first line to > OPTIONS="-u bind -t /var/lib/named"
creating some directories & a link to move /etc/bind to /var/lib/named/etc/bind
creating null & random devices
fixing permissions
Code:
mkdir -p /var/lib/named/etc
mkdir /var/lib/named/dev
mkdir -p /var/lib/named/var/cache/bind
mkdir -p /var/lib/named/var/run/bind/run
mv /etc/bind /var/lib/named/etc
ln -s /var/lib/named/etc/bind /etc/bind
mknod /var/lib/named/dev/null c 1 3
mknod /var/lib/named/dev/random c 1 8
chmod 666 /var/lib/named/dev/null /var/lib/named/dev/random
chown -R bind:bind /var/lib/named/var/*
chown -R bind:bind /var/lib/named/etc/bind
fixed /etc/default/syslogd
Code:
vim /etc/default/syslogd
> SYSLOGD="-a /var/lib/named/dev/log"
This has always worked in the past.. but doesn't on Hardy 8.04

if I try to start > /etc/bind9 start it simply fails
stopping it >
Code:
 rndc: connect failed: 127.0.0.1#953: connection refused
vim /var/log/syslog reveals

Code:
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: starting BIND 9.4.2 -u bind -t /var/lib/named
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: found 1 CPU, using 1 worker thread
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: loading configuration from '/etc/bind/named.conf'
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: none:0: open: /etc/bind/named.conf: permission denied
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: loading configuration: permission denied
Mar 25 08:06:57 hardy-server named[11824]: exiting (due to fatal error)
Mar 25 08:06:57 hardy-server kernel: [ 9136.933011] audit(1206428817.898:3): operation="inode_permission" request_mask="r::" denied_mask="r::" name="/var/lib/named/etc/bind/named.conf" pid=11825 profile="/usr/sbin/named" namespace="default"
anybody any idea ?, I've checked permissions, locations.... and with feisty / gutsy this just worked...

thx..
__________________
Windows, the only virus you pay for

Last edited by Djamu; 2nd April 2008 at 23:18.
Reply With Quote
Sponsored Links
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Too many open files in system" problems Berry Installation/Configuration 3 10th November 2007 21:58
Problem on restart bind9 satimis Server Operation 6 30th October 2007 02:01
BIND fails to start valtech Installation/Configuration 1 16th September 2007 19:55
Installation fails on Ubuntu 6.06 Jcorrea920 Installation/Configuration 2 23rd April 2007 20:14
Log for Debugging jwan Installation/Configuration 5 27th October 2006 14:34


All times are GMT +2. The time now is 16:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.