Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > HOWTO-Related Questions

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 28th December 2005, 20:37
gradedcheese gradedcheese is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default SAMBA domain controller / CUPS

Hello. I used this HOWTO:

http://www.howtoforge.com/samba_setup_ubuntu_5.10

to set up samba and it worked very well. However I cannot seem to get cups to work. On the fresh ubuntu install, I was able to use the gnome cups config tool to add my network printer (which has a static IP). After doing the steps in the HOWTO that tool no longer runs (it says that it cannot contact the cups server). My printer isn't listed in the 'Printers and Faxes' of the samba server under windows and I cannot browse for it.

How do I go about making the gnome tool work again? Also, how does one make the printer show up in Samba aside from running 'cupsaddsmb -a'?

I also cannot get the web frontend for cups to work, so perhaps I had done something incorrectly in general. I will re-check things as well.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 28th December 2005, 22:31
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
Default

If you cant connect with the gnome tool to the cups server and the webinterface is not working, i guess your cups server is not running at all or has not been started.

Please all check the settings in /etc/cups/cupsd.conf

Did you get an error message when you execute this command on the shell:

/etc/init.d/cupsys restart

Quote:
Also, how does one make the printer show up in Samba aside from running 'cupsaddsmb -a'?
There are no other steps. But if cups is not running at all, the printers wont show up in samba.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 28th December 2005, 22:39
gradedcheese gradedcheese is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi. Cups starts and restarts fine but the gnome tool or the web config on port 631 don't work. I am double-checking the settings again now but I think they are like what is in the HOWTO. My setup is similar min that my server has a static IP.
Reply With Quote
  #4  
Old 28th December 2005, 22:50
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
Default

If there is an error in the cups config file, cups will only start the server part that is nescessary for printing, but not the part that is nescessary for the communication with samba, the webinterface and other config tools. Please check the logfiles for errors too and check with netstat if the software listens on port 631.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 28th December 2005, 23:11
gradedcheese gradedcheese is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi. I should have looked at a log earlier, I looked at /var/log/cups/error_log and found this when I restart cups:

Code:
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Listening to 7f000101:631
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Listening to c0a801fc:631
E [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Unknown directive AuthGroupName on line 711.
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Configured for up to 100 clients.
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Allowing up to 100 client connections per host.
I [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] Full reload is required.
E [28/Dec/2005:14:07:46 -0800] LoadAllClasses: Unable to open /etc/cups/classes.conf - No
such file or directory
I [28/Dec/2005:14:07:47 -0800] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 4104 PPDs...
I [28/Dec/2005:14:07:47 -0800] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [28/Dec/2005:14:07:47 -0800] Full reload complete.
X [28/Dec/2005:14:07:47 -0800] No Listen or Port lines were found to allow access via localhost
So it seems that 'AuthGroupName' is not understood (it's one of the things that the HOWTO instructs me to add). Also, it apprears that I didn't set up listening correctly either.
Reply With Quote
  #6  
Old 28th December 2005, 23:39
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
Default

I guess you put "AuthGroupName shadow" in the wrong part of the config file because its supported.

Open the config file, search for AuthGroupName, you will find it commented out. Put the line AuthGroupName shadow right below the commented AuthGroupName line.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 29th December 2005, 01:40
gradedcheese gradedcheese is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks, I think 'AuthGroupName' is now in the right place, also I mistyped some addresses. I am pretty confident that the config file looks 'right' now. My error log has this:

Code:
I [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] Listening to 7f000001:631
I [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] Configured for up to 100 clients.
I [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] Allowing up to 100 client connections per host.
I [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] Full reload is required.
E [28/Dec/2005:16:38:17 -0800] LoadAllClasses: Unable to open /etc/cups/classes.conf - No
such file or directory
I [28/Dec/2005:16:38:18 -0800] LoadPPDs: Read "/etc/cups/ppds.dat", 4104 PPDs...
I [28/Dec/2005:16:38:18 -0800] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
I [28/Dec/2005:16:38:18 -0800] Full reload complete.
I can now access the web admin page from my server, so i will try to see if I can set it up to show my printer via samba.
Reply With Quote
  #8  
Old 29th December 2005, 01:56
gradedcheese gradedcheese is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just wanted to say that everything is working and the problems were indeed typos on my part. Thanks for your help! Now I need to figure out why Windows won't load the driver for the printer, even from the HP CD. However the samba/cups side seems to be working fine.
Reply With Quote
  #9  
Old 7th March 2006, 11:20
dpsxl dpsxl is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by gradedcheese
I just wanted to say that everything is working and the problems were indeed typos on my part. Thanks for your help! Now I need to figure out why Windows won't load the driver for the printer, even from the HP CD. However the samba/cups side seems to be working fine.
Did you find the solution to this problem? I'm having the same problem.

My printer is printing fine on the linux side. When I tried to print from the XP Pro machine it says "wrong drivers for this printer." I've tried installing the drivers from the XP machine, but won't accept the them.
Reply With Quote
  #10  
Old 7th March 2006, 11:22
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
 
Default

Which driver do you select on linux (cups) and which on windows?
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with postfix install ctroyp HOWTO-Related Questions 34 4th January 2006 14:10
Server Not Autorative for Domain Error drbista Installation/Configuration 10 20th December 2005 16:41
Samba as domain controller alex Suggest HOWTO 13 12th December 2005 14:00
Cannot add domain to DNS because it exists, but it's not in the list. benbalbo Installation/Configuration 4 2nd December 2005 07:07
postfix config jmroth Installation/Configuration 6 18th September 2005 15:58


All times are GMT +2. The time now is 14:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.