Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 25th August 2006, 01:22
sasUse sasUse is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default ISP_CONFIG configuration and LAN IP/STATIC IP configuration

shared IP links
http://www.howtoforge.com/forums/sho...?t=6252&page=2

IP config
http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=6378
http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=6373
http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=2760


I am getting really really confused reading all the forums and replies that people have put in. I am basically a windows user, but seeing that the Linux community is doing so great, i just had to try it. And now, i am loving it. The only drawback is, it's just a bit dauting to get things working. So i am in desparate need of some professional advice.

My configuration details:

Basically this is a home server behind an ADSL connected router with a static IP
OS: CentOS 4.3
Followed howtoforge.com perfect setup for CentOS4.3 64 bit
Isp_Config installed
Initially could not access https://webhostingfx.anaconda.com:81/
My IP address to the network card is 192.168.0.2 (No DHCP)
My WAN IP is 2xx.xxx.xxx.xxx

I have gone through like 10 pages of the forums that i used to look for the answers, from that i could get access to https://webhostingfx.anaconda.com:81/. Thank you all for the same. But I have some questions that i need to ask and get help from you guys.

Now the questions:

1. What IP goes where?
I have read the forums but the more i read the more i get confused. During the installation of my CentOS, i have put in my LAN IP for the network address and in the DNS under Networks i have webhostingfx.anaconda.com which has also got my LAN IP address. I would be able to post my /etc/hosts file but I am at work right now so cannot do that. I would gladly do that once I get home. Also, does the static IP go anywhere? I just cannot figure out how is the server going to get resolved externally if i don't use the static IP anywhere. I think this question is the main one, if i can figure this out then probably everything will be just fine.

2. Does webhostingfx.anaconda.com need to be a registered domain name. I don't understand that. If yes, i already have a .com and .com.au domain names. Can i use that instead? Or can i use any name i prefer for my domains? Also, if i use a registed domain name, do i need to change anything on the DNS records from whom i have registered my domain names? Sorry to be lame, but yeah, i seriously need to learn all this.

3. My POP3 service is not working as shown under Isp_Config_Server, can you please provide a link so that i can get that working, though this is not much of an issue. I like to take one step at a time and firstly figure out the web side of things.

4. How long does it take for DNS changes to go through. What are other things that are not under my control and i just have to wait for it to go through?

5. Recently i had made some changes to my host file, something like this,

192.168.0.1 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx
was changed to
192.168.0.2 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx

and i started getting no virtual hosts (don't remember the complete error) when booting CentOS.
What is the correct entry that has to go through in this, i believe that it should be
192.168.0.2 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx, but i don't know if i am right. Please guide.

6. The router is configured for port forwarding for ports 81 and 80. All other ports are blocked. I can open up ports for imap, pop3 etc later on. As long as i can get the web working. Also the router has DMZ settings, i don't know what that is, but i have forwarded that as well. Now by forwarding does it mean that enter the port number to the LAN IP to which the server is installed? If yes, then it would mean that i need to forward ports 81 and 80 to 192.168.0.2. I hope this is correct.

Lastly but not the least. Firstly what do i put into the name server? I have ns1.webhostingfx.anaconda.com and ns2.webhostingfx.anaconda.com. I understand the these should be put into a registered domain name, for example, if i had a .com domain name then the primary and secondry name servers should point to ns1.webhosting.... and ns2.webhosting...
How do i configure DNS records for websites that i create on Isp_Config. I read on a thread that i would have to do that manually. But i don't understand what i need to put in there.

Thank you all for a wonderful product and for the help. It is much appreciated. If there is anything else that I should include in here, i would be more than happy to, only thing is, i might have to get back home to do that, which would be in another 7 hours time.

Thanks,
sasUse...
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 26th August 2006, 13:51
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,744 Times in 2,577 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by sasUse
1. What IP goes where?
I have read the forums but the more i read the more i get confused. During the installation of my CentOS, i have put in my LAN IP for the network address and in the DNS under Networks i have webhostingfx.anaconda.com which has also got my LAN IP address. I would be able to post my /etc/hosts file but I am at work right now so cannot do that. I would gladly do that once I get home. Also, does the static IP go anywhere? I just cannot figure out how is the server going to get resolved externally if i don't use the static IP anywhere. I think this question is the main one, if i can figure this out then probably everything will be just fine.
In ISPConfig you use the system's IP address, the one you see when you run
Code:
ifconfig
(in your case an IP address from your LAN). But in DNS you must use your router's public IP address (e.g. for webhostingfx.anaconda.com), and then you must either put your server in a DMZ or tell your router to forward all needed ports to your server.

Quote:
Originally Posted by sasUse
2. Does webhostingfx.anaconda.com need to be a registered domain name.
anaconda.com must be a registered domain; webhostingfx is just a subdomain. Once you've registered anaconda.com, you can create as many subdomains in DNS as you like.
Quote:
Originally Posted by sasUse
If yes, i already have a .com and .com.au domain names. Can i use that instead?
You can use any domain.

Quote:
Originally Posted by sasUse
Also, if i use a registed domain name, do i need to change anything on the DNS records from whom i have registered my domain names?
If the domains don't point already to your router's public IP address, you must change that.

Quote:
Originally Posted by sasUse
3. My POP3 service is not working as shown under Isp_Config_Server, can you please provide a link so that i can get that working, though this is not much of an issue. I like to take one step at a time and firstly figure out the web side of things.
What's the output of
Code:
netstat -tap
?

Quote:
Originally Posted by sasUse
4. How long does it take for DNS changes to go through.
Up to 72 hours.

Quote:
Originally Posted by sasUse
5. Recently i had made some changes to my host file, something like this,

192.168.0.1 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx
was changed to
192.168.0.2 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx

and i started getting no virtual hosts (don't remember the complete error) when booting CentOS.
What is the correct entry that has to go through in this, i believe that it should be
192.168.0.2 webhostingfx.anaconda.com webhostingfx, but i don't know if i am right. Please guide.
What's the output of
Code:
ifconfig
?

Quote:
Originally Posted by sasUse
Now by forwarding does it mean that enter the port number to the LAN IP to which the server is installed? If yes, then it would mean that i need to forward ports 81 and 80 to 192.168.0.2. I hope this is correct.
Yes.

Quote:
Originally Posted by sasUse
Lastly but not the least. Firstly what do i put into the name server? I have ns1.webhostingfx.anaconda.com and ns2.webhostingfx.anaconda.com. I understand the these should be put into a registered domain name, for example, if i had a .com domain name then the primary and secondry name servers should point to ns1.webhosting.... and ns2.webhosting...
How do i configure DNS records for websites that i create on Isp_Config. I read on a thread that i would have to do that manually. But i don't understand what i need to put in there.
Have a look here: http://www.howtoforge.com/ispconfig_dns_godaddy
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 29th August 2006, 03:51
sasUse sasUse is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default configuration of DNS and WWW

Hi Falko,

Thanks for replying and am sorry to get back to you late as i had a lot of work and also my birthday...but here it is

Under my registrars control panel, i changed my domain name webhostingfx.com.au to have a DNS with ns1.webhostingfx.com.au. Now as this server is not available publicly i understand that i would need to create the server which is the one i am configuring.

Now, under applications -> System Settings -> Network -> DNS (tab) settings are:
Hostname: server1.webhostingfx.com.au
webhostingfx.com.au is the registered domain name so i put server1.webhostingfx.com.au
Primary DNS: is fine (from my provider)
Secondary DNS: is fine (from my provider)
I am unsure about this one
DNS Search Path: it was server1.com but i changed it to server1

Now, under applications -> System Settings -> Network -> hosts (tab) settings are:
IP: 192.168.0.2 (lan IP)
Name: server1.webhostingfx.com.au
Aliases: server1

I hope so far so good

Now the ISP_CONFIG configuration
I configured the DNS according to the link that you sent me.
But here is what i have under DNS manager
In the tree menu there is a webhostingfx.com.au, when i click on that i get the settings window in the right column
Group: Admin
Title: webhostingfx.com.au
Folder: Admin

Now under the Domain tab:
Server: Server 1
Domain(SOA): webhostingfx.com.au
IP Address: 210.xxx.xxx.xxx

Under the Options tab
Nameserver 1: ns1.webhostingfx.com.au

I don't have another ip, so i don't know if i can configure ns2.webhostingfx.com.au...can I? As this is an ADSL connection and i have only one static IP

Under the Records tab
A Record has
210.xxx.xxx.xxx www
210.xxx.xxx.xxx mail

C Name does not have anything, and MX has
mai.webhostingfx.com.au

Under management -> settings -> server
Server Name: Server 1
Hostname: www
Domain: server1.webhostingfx.com.au
IP Address: 210.xxx.xxx.xxx
Netmask: 255.255.255.0
IP List: 192.168.0.2

Under management -> settings -> DNS
Defaulst ns1: ns1.webhostingfx.com.au
I haven't put in the rest of the fields, i think that's not necessary right now...

And for the ifconfig output:

[root@server1 ~]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:61:4F:06:71
inet addr:192.168.0.2 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20d:61ff:fe4f:671/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1277 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1339 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:708218 (691.6 KiB) TX bytes:215853 (210.7 KiB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:6030 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6030 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:7042340 (6.7 MiB) TX bytes:7042340 (6.7 MiB)

For the netstat-tap output:
[root@server1 ~]# netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address Stat e PID/Program name
tcp 0 0 *:32769 *:* LIST EN 2271/rpc.statd
tcp 0 0 *:mysql *:* LIST EN 2602/mysqld
tcp 0 0 *:sunrpc *:* LIST EN 2251/portmap
tcp 0 0 *:81 *:* LIST EN 3109/ispconfig_http
tcp 0 0 server1.webhostingfx:domain *:* LIST EN 5398/named
tcp 0 0 localhost.localdomai:domain *:* LIST EN 5398/named
tcp 0 0 *:ftp *:* LIST EN 3243/proftpd: (acce
tcp 0 0 localhost.localdomain:ipp *:* LIST EN 2421/cupsd
tcp 0 0 localhost.localdomain:rndc *:* LIST EN 5398/named
tcp 0 0 *:smtp *:* LIST EN 5357/master
tcp 0 0 *:imaps *:* LIST EN 2404/dovecot
tcp 0 0 *:imap *:* LIST EN 2404/dovecot
tcp 0 0 *:http *:* LIST EN 3133/httpd
tcp 0 0 *:ssh *:* LIST EN 2476/sshd
tcp 0 0 localhost:rndc *:* LIST EN 5398/named
tcp 0 0 *:smtp *:* LIST EN 5357/master
tcp 0 0 *:https *:* LIST EN 3133/httpd

I hope that helps, and thanks a lot once again...
sasUse
Reply With Quote
  #4  
Old 30th August 2006, 15:30
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,744 Times in 2,577 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by sasUse
Under management -> settings -> server
Server Name: Server 1
Hostname: www
Domain: server1.webhostingfx.com.au
IP Address: 210.xxx.xxx.xxx
Netmask: 255.255.255.0
IP List: 192.168.0.2

Under management -> settings -> DNS
Defaulst ns1: ns1.webhostingfx.com.au
I haven't put in the rest of the fields, i think that's not necessary right now...

And for the ifconfig output:

[root@server1 ~]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0D:61:4F:06:71
inet addr:192.168.0.2 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::20d:61ff:fe4f:671/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1277 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1339 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:708218 (691.6 KiB) TX bytes:215853 (210.7 KiB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:6030 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:6030 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:7042340 (6.7 MiB) TX bytes:7042340 (6.7 MiB)
You must not use 210.xxx.xxx.xxx in the server settings if you don't see that IP address i the ifconfig output. Use 192.168.0.2 only. Of course, for the DNS records, you must use 210.xxx.xxx.xxx again because 192.168.0.2 is a local IP address.

Quote:
I don't have another ip, so i don't know if i can configure ns2.webhostingfx.com.au...can I? As this is an ADSL connection and i have only one static IP
I don't know if your registrar will accept this. But have a look here: http://www.howtoforge.com/forums/sho...ght=nameserver You can do this with one IP address as well.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 14:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.