Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 26th November 2012, 20:47
jsp_1983 jsp_1983 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Saslauthd authentication problem

My server has developed an expected problem where I am unable to connect from a mail client.

I've looked at the server logs and the only thing that looks to identify a problem are events like the following:

Quote:
Nov 23 18:32:43 hig3 dovecot: imap-login: Login: user=, method=PLAIN, rip=xxxxxxxx, lip=xxxxxxx, TLS Nov 23 18:32:55 hig3 postfix/smtpd[11653]: connect from xxxxxxx.co.uk[xxxxxxx] Nov 23 18:32:55 hig3 postfix/smtpd[11653]: warning: SASL authentication failure: cannot connect to saslauthd server: No such file or directory Nov 23 18:32:55 hig3 postfix/smtpd[11653]: warning: xxxxxxx.co.uk[xxxxxxxx]: SASL LOGIN authentication failed: generic failure Nov 23 18:32:56 hig3 postfix/smtpd[11653]: lost connection after AUTH from xxxxxxx.co.uk[xxxxxxx] Nov 23 18:32:56 hig3 postfix/smtpd[11653]: disconnect from xxxxxxx.co.uk[xxxxxxx]
The problem is unusual, because just half an hour previously at my office, I was not being prompted for a correct username and password in my mail client. I haven't made any changes to the server, so I can't understand what would have happened to make this error occur.

Searches for the error messages yield various results, with 'fixes' that I'm uncertain of (obviously don't want to make it worse or fix something that isn't broken).

When I run

Quote:
testsaslauthd -u xxxxx -p xxxxxx
I also get the following result:

Quote:
connect() : No such file or directory
But when I run

Quote:
testsaslauthd -u xxxxx -p xxxxxx -f /var/spool/postfix/var/run/saslauthd/mux -s smtp
I get:

Quote:
0: OK "Success."
I found those commands on another forum and am not entirely sure what they mean, but I'm hoping they might give an indication of where the problem might lie.

If it makes any difference, I'm running Ubuntu 10.04.1, Postfix 2.7.0 and Webmin/ Virtualmin.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 27th November 2012, 11:51
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,726 Times in 2,565 Posts
Default

Have you tried to restart saslauthd?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 27th November 2012, 12:19
jsp_1983 jsp_1983 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes, I've tried restarting the service.

From my limited understanding, it looks like saslauthd is looking in an incorrect location for the socket path (testsaslauthd works successfully when supplied with the correct path, as described above).
Reply With Quote
  #4  
Old 28th November 2012, 17:20
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,726 Times in 2,565 Posts
Default

Which tutorial (URL) did you use?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
postfix, saslauthd, ubuntu 10.0.4

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fail2ban + sasl problem and Solution pititis General 1 2nd March 2011 07:02
mail.err warnings and some mail unable to receive HellMind General 4 8th October 2010 19:57
postfix saslauthd, Please! help (going nuts) telmathedog HOWTO-Related Questions 7 2nd September 2010 10:53
No run directory defined for saslauthd, not starting sbin Server Operation 1 30th January 2010 03:06
Mail server attack princebenin Server Operation 1 19th November 2007 14:02


All times are GMT +2. The time now is 09:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.