Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 7th November 2011, 04:13
zenny zenny is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 178
Thanks: 21
Thanked 7 Times in 7 Posts
Default Mailserver problem after upgrading to 3.0.4

Now my mailserver fails to authenticate with the following error after upgrading to 3.0.4 (Centos 5.7 with courier and postfix):

Quote:
Nov 7 02:53:10 server1 authdaemond: failed to connect to mysql server (server=localhost, userid=ispconfig): Access denied for user 'ispconfig'@'localhost' (using password: YES)
Nov 7 02:53:10 server1 imapd: LOGIN FAILED, user=zenny@mydomain.tld, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Nov 7 02:53:10 server1 imapd: authentication error: Input/output error
Nov 7 02:53:22 server1 imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Nov 7 02:53:22 server1 authdaemond: failed to connect to mysql server (server=localhost, userid=ispconfig): Access denied for user 'ispconfig'@'localhost' (using password: YES)
Nov 7 02:53:22 server1 imapd: LOGIN FAILED, user=zenny@mydomain.tld, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Nov 7 02:53:22 server1 imapd: authentication error: Input/output error
Nov 7 02:55:01 server1 postfix/smtpd[14467]: warning: SASL: Connect to private/auth failed: No such file or directory
Nov 7 02:55:01 server1 postfix/smtpd[14467]: fatal: no SASL authentication mechanisms
Nov 7 02:55:01 server1 imapd: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]
Nov 7 02:55:01 server1 imapd: Disconnected, ip=[::ffff:127.0.0.1], time=0
When I checked the services, I do see all the services running:

Quote:
# netstat -ntlp
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 127.0.0.1:10024 0.0.0.0:* LISTEN 12930/amavisd (mast
tcp 0 0 127.0.0.1:10025 0.0.0.0:* LISTEN 12898/master
tcp 0 0 127.0.0.1:3310 0.0.0.0:* LISTEN 12996/clamd
tcp 0 0 0.0.0.0:111 0.0.0.0:* LISTEN 4939/portmap
tcp 0 0 PUBLIC_IPv4_1:53 0.0.0.0:* LISTEN 13157/mydns
tcp 0 0 PUBLIC_IPv4_2:53 0.0.0.0:* LISTEN 13157/mydns
tcp 0 0 127.0.0.1:53 0.0.0.0:* LISTEN 13157/mydns
tcp 0 0 0.0.0.0:21 0.0.0.0:* LISTEN 13145/pure-ftpd (SE
tcp 0 0 127.0.0.1:631 0.0.0.0:* LISTEN 6255/cupsd
tcp 0 0 0.0.0.0:25 0.0.0.0:* LISTEN 12898/master
tcp 0 0 0.0.0.0:921 0.0.0.0:* LISTEN 4979/rpc.statd
tcp 0 0 :::993 :::* LISTEN 13086/couriertcpd
tcp 0 0 :::995 :::* LISTEN 13098/couriertcpd
tcp 0 0 :::3306 :::* LISTEN 12806/mysqld
tcp 0 0 :::110 :::* LISTEN 13092/couriertcpd
tcp 0 0 :::143 :::* LISTEN 13076/couriertcpd
tcp 0 0 :::8080 :::* LISTEN 13122/httpd
tcp 0 0 :::80 :::* LISTEN 13122/httpd
tcp 0 0 :::8081 :::* LISTEN 13122/httpd
tcp 0 0 ::1:53 :::* LISTEN 13157/mydns
tcp 0 0 :::21 :::* LISTEN 13145/pure-ftpd (SE
tcp 0 0 :::22 :::* LISTEN 6242/sshd
tcp 0 0 :::443 :::* LISTEN 13122/httpd
Neither the passwords were changed, nor allowed to change db permissions while updating. ???!!!

Last edited by zenny; 7th November 2011 at 04:22.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 7th November 2011, 10:32
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 37,045
Thanks: 841
Thanked 5,661 Times in 4,468 Posts
Default

The problem on your server is that it has dovecot and courier installed at the same time and the ispconfig installer configured it for dovecot now.

To fix that, remove dovecot from your server (with yum) and then redo the update by using the manual update instructions from release notes:

http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=54735
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
zenny (7th November 2011)
  #3  
Old 7th November 2011, 11:17
zenny zenny is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 178
Thanks: 21
Thanked 7 Times in 7 Posts
Default

Thank you, Till for your reply and very useful information.

Just wondering how come dovecot got installed, maybe some dependencies!

The 'More information' link in the 'Monitor State' just disappears when clicked after the upgrade to 3.0.4. Maybe it is a bug?
Reply With Quote
  #4  
Old 7th November 2011, 11:20
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 37,045
Thanks: 841
Thanked 5,661 Times in 4,468 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by zenny View Post
The 'More information' link in the 'Monitor State' just disappears when clicked after the upgrade to 3.0.4. Maybe it is a bug?
Were checking that. Not quite sure yet if it is a part of a intended change for multiserver setups or if it is a bug. See report here:

http://bugtracker.ispconfig.org/inde...s&task_id=1834
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
postfix problems with smtp linkdeb Server Operation 13 15th March 2014 18:58
Disappearing emails ispconfig 2 / postfix DrJohn General 2 14th May 2010 18:21
sending e-mail using mail() function linuxuser1 HOWTO-Related Questions 38 21st April 2009 13:20
upgrading problem - web server can't start lexthoonen Installation/Configuration 8 15th November 2008 14:14
External mailserver problem lano General 4 19th June 2008 21:43


All times are GMT +2. The time now is 11:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.