Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10th September 2005, 17:17
ricbax ricbax is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Canada
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question DNS - I just don't understand how this works.

Can someone please explain to me how I can setup DNS on my ISPConfig server

During the setup of ISPConfig I used an IP address instead of a domain.

I have domains sitting at my registrar but they require a Name Server + an IP Address.



Name servers at the moment are:

NS1 is 216.XXX.XXX.21
NS2 is 216.XXX.XXX.21 (usually this is different from the first?)

Any step-by-step instructions or an URL would be great on how you step up name servers with respective IP.

On a similar note I got the following message yesterday via email

WARNING: service dns not running (server: myserver.domain.com, port: 53)!
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 12th September 2005, 17:40
bolinux bolinux is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: MUC
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i have the same problem!
__________________
"Immer, wenn ich möchte, dass etwas richtig gemacht wird, muss ich es selber machen." (Oliver Hardy)
Reply With Quote
  #3  
Old 12th September 2005, 18:06
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,778
Thanks: 821
Thanked 5,333 Times in 4,184 Posts
Default

If you have ISPConfig installed, you have already a working nameserver.

At your domain registry, enter the domain of your ISPConfig server as namesever and the external IP of your ISPConfig server as IP of your nameserver.

Then go to the ISPConfig controlpanel and add the domains in the DNS-Manager.
Reply With Quote
  #4  
Old 12th September 2005, 18:16
bolinux bolinux is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: MUC
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

okay,

when i trie to enter the domain (xyz.de) of my ispconfig server as namesever by my domain registrar (1und1.de) i get this message:

Code:
Missing subdomain or subdomain is not ready.
any idea?
__________________
"Immer, wenn ich möchte, dass etwas richtig gemacht wird, muss ich es selber machen." (Oliver Hardy)
Reply With Quote
  #5  
Old 12th September 2005, 18:19
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,778
Thanks: 821
Thanked 5,333 Times in 4,184 Posts
Default

Enter the domain and subdomain of your server.
Reply With Quote
  #6  
Old 12th September 2005, 18:35
bolinux bolinux is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: MUC
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by till
Enter the domain and subdomain of your server.
i already enter both, whit subdomain and whitout.

here the way i do:

i ngo to ispconfig dns manager, i make an a record like ns01.xyz.de, is this okay?
and when i trie at it to my registrar 1und1.de then i still get the error message.

maybe my dns server need a nother config?

like this:

Wichtiger Hinweis: Wenn Sie den 1&1 Nameserver als sekundären Nameserver eintragen möchten, ist es zwingend erforderlich, dass Ihr primärer Nameserver einen Zonentransfer (AXFR) für den folgenden Nameserver gestattet: slv2.1und1.de [IP = 212.227.123.29].

and when i trie under tools / whois > google.de or any other domain i always get this message:

Code:
Could not gather all necessary data.
__________________
"Immer, wenn ich möchte, dass etwas richtig gemacht wird, muss ich es selber machen." (Oliver Hardy)

Last edited by bolinux; 12th September 2005 at 18:38.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
issue on site creation quicklinux Installation/Configuration 4 4th August 2005 21:59


All times are GMT +2. The time now is 22:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.