Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > General

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 21st March 2011, 11:13
spokke spokke is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Default Disable pop/imap mailbox don't work

Hi,

i've ispconfig 3 up and running on a ubuntu 10.04 with 100 domains (web/email/dns ecc..)

I've to disable imap/pop login for some mailbox and when i've checked the box "Disable imap" and "Disable pop3" in the mailbox properties but ther is no effect, the mailbox are still reachable via imap or pop3....where is the problem??? i've missed something?

Suggestions??

Thanks

Spk
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 22nd March 2011, 14:10
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,900
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Did you check in the ISPConfig database if POP3/IMAP are really disabled (table mail_user; fields disable_pop3, disable_imap if you use Dovecot/field access if you use Courier)?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 24th March 2011, 11:34
spokke spokke is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Default

Yes, the options in the db are set to "Yes" but i can connect via imap or pop3 whidout problems....
Reply With Quote
  #4  
Old 18th May 2011, 16:57
navin navin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Disable pop/imap mailbox don't work

Facing same problem. Setting are dbispconfig ->mail_user->disableimap=y, disablepop3=y, disabledeliver=y, disablesmtp=y

Still getting(pop3) and sending mails through clients(outlook)

Please help/ any suggestion.
Reply With Quote
  #5  
Old 1st June 2011, 13:42
Magalex Magalex is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by spokke View Post
Hi,

i've ispconfig 3 up and running on a ubuntu 10.04 with 100 domains (web/email/dns ecc..)

I've to disable imap/pop login for some mailbox and when i've checked the box "Disable imap" and "Disable pop3" in the mailbox properties but ther is no effect, the mailbox are still reachable via imap or pop3....where is the problem??? i've missed something?

Suggestions??

Thanks

Spk
I have the same problem. I added a new task on ISPConfig bugtracker. I propose to postpone the discussion there...
Sorry for bad English...
Reply With Quote
  #6  
Old 2nd August 2011, 12:58
dar_ek dar_ek is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 17
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 2 Posts
Default

I've update courier in my Debian Lenny to Squeeze package today (for other reason - "big quotas, over 2 GB problem"),
and voila - disableimap, and diablepop3 start WORKING.

Courier version BEFORE update (WITHOUT working disableimap/pop option):

ii courier-authdaemon 0.61.0-1+lenny1
ii courier-authlib 0.61.0-1+lenny1
ii courier-authlib-mysql 0.61.0-1+lenny1
ii courier-authlib-userdb 0.61.0-1+lenny1
ii courier-base 0.60.0-2
ii courier-imap 4.4.0-2
ii courier-imap-ssl 4.4.0-2
ii courier-maildrop 0.60.0-2
ii courier-pop 0.60.0-2
ii courier-pop-ssl 0.60.0-2
ii courier-ssl 0.60.0-2

Courier version AFTER update (WITH WORKING disableimap/pop option):

ii courier-authdaemon 0.63.0-3
ii courier-authlib 0.63.0-3
ii courier-authlib-mysql 0.61.0-1+lenny1
ii courier-authlib-userdb 0.63.0-3
ii courier-base 0.65.0-3
ii courier-imap 4.8.0-3
ii courier-imap-ssl 4.4.0-2
ii courier-maildrop 0.65.0-3
ii courier-pop 0.65.0-3
ii courier-pop-ssl 0.60.0-2
ii courier-ssl 0.60.0-2

Maybe previous version courier haven't got MYSQL_AUXOPTIONS_FIELD in /etc/courier/authmysqlrc? (or this param is damaged).

ps. funny is that I DONT upgrage "courier-authlib-mysql" - coz it want to upgrade mysql to squizze version (and I dont want this).
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to dar_ek For This Useful Post:
falko (3rd August 2011)
  #7  
Old 1st September 2011, 15:31
bharathchari bharathchari is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Mysql_auxoptions_field

Quote:
Originally Posted by dar_ek View Post
I've update courier in my Debian Lenny to Squeeze package
Courier version AFTER update (WITH WORKING disableimap/pop option):

ii courier-authdaemon 0.63.0-3
ii courier-authlib 0.63.0-3
ii courier-authlib-mysql 0.61.0-1+lenny1
ii courier-authlib-userdb 0.63.0-3
ii courier-base 0.65.0-3
ii courier-imap 4.8.0-3
ii courier-imap-ssl 4.4.0-2
ii courier-maildrop 0.65.0-3
ii courier-pop 0.65.0-3
ii courier-pop-ssl 0.60.0-2
ii courier-ssl 0.60.0-2

Maybe previous version courier haven't got MYSQL_AUXOPTIONS_FIELD in /etc/courier/authmysqlrc? (or this param is damaged).

ps. funny is that I DONT upgrage "courier-authlib-mysql" - coz it want to upgrade mysql to squizze version (and I dont want this).
I finally figured out what the issue is after hammering my head against a wall. The issue is partly with ISPConfig and courier-authdaemon.
ISPConfig uses an ENUM field with 'n' and 'y' as the possible values. Courier-authdaemon (at least the 0.60 version) does not evaluate that to 0 and 1.
I have changed authmysqlrc as follows:

MYSQL_AUXOPTIONS_FIELD concat('disableimap=',if(disableimap='n','0','1'), ',disablepop3=',if(disablepop3='n','0','1'))

After restarting courier-authdaemon, everything works as expected. Please use this ONLY IF enabling / disabling does not work for you using the normal method.

Bharath
Bharath

Last edited by bharathchari; 1st September 2011 at 16:14. Reason: Solution added to post
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to bharathchari For This Useful Post:
falko (2nd September 2011), till (1st September 2011)
  #8  
Old 28th January 2012, 14:59
fredol fredol is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 7
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The solution doesn't work for me.
I've edited /etc/courier/authmysqlrc as follows :

MYSQL_SERVER localhost
MYSQL_USERNAME xxx
MYSQL_PASSWORD xxx
MYSQL_PORT 0
MYSQL_DATABASE dbispconfig
MYSQL_USER_TABLE mail_user
MYSQL_CRYPT_PWFIELD password
#MYSQL_CLEAR_PWFIELD password
MYSQL_UID_FIELD uid
MYSQL_GID_FIELD gid
MYSQL_LOGIN_FIELD login
MYSQL_HOME_FIELD homedir
MYSQL_MAILDIR_FIELD maildir
#MYSQL_NAME_FIELD
MYSQL_QUOTA_FIELD quota
#MYSQL_QUOTA_FIELD concat(quota,'S')
#MYSQL_WHERE_CLAUSE access='y'
#MYSQL_AUXOPTIONS_FIELD concat('disableimap=',disableimap,',disablepop3=', disablepop3)
MYSQL_AUXOPTIONS_FIELD concat('disableimap=',if(disableimap='n','0','1'), ',disablepop3=',if(disablepop3='n','0','1'))

and restarted courier-authdaemon

But users with disable IMAP checked still can login through IMAP

Any help would be greatly appreciated.

Fredol
Reply With Quote
  #9  
Old 29th January 2012, 15:15
fredol fredol is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 7
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

After too many hours, I discovered that Bharath's solution is working only for non-SSL connections

When a user connects to mail server with IMAP-SSL, the disable IMAP function is not working and the user can connect.

One step forward but not a complete solution.

Fredol
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Not working emails (DNS and postfix problem?) shekiman Installation/Configuration 9 1st March 2011 16:25
ispconfig mailbox to osTicket rolfpf Installation/Configuration 3 24th January 2011 09:44
How do I disable zone transfers in BIND Agent_M Installation/Configuration 5 11th July 2010 16:53
How to config Proftpd to work with passive mode in ISPConfig 2.2.35 X-admin Installation/Configuration 0 6th June 2010 18:52
proFTPd passive mode don't work puya4ever Server Operation 2 26th May 2010 18:10


All times are GMT +2. The time now is 13:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.