Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10th March 2011, 18:24
borispapin borispapin is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default upgrade to 3.0.3.x : login fails

Hello,

I'm having trouble with upgrading ISPconfig from 3.0.2.2 to 3.0.3.2 (and since 3.0.3) on a debian lenny system.
It's a single host with websites, mysql and fileserver(ftp) modules activated.

When i try to login with a valid username/password, the login page is reloaded and it looks like i have to login again.
A wrong password gives the normal "Error : Username or Password wrong." message.

I had one error during the upgrade ( /usr/local/ispconfig/server/scripts/ispconfig_update.sh) but i'm not sure if it's related :
[...]
Starting full database update.
ERROR 1054 (42S22) at line 483: Unknown column 'document_root_www' in 'field list'
[...]

I see no errors in /var/log/syslog, /var/log/ispconfig/ispconfig.log, everything seems to work fine (websites, ftp+ssh accounts), i can connect to mysql with the ispconfig user.

Maybe someone had the same problem or will see what's wrong with my update...

Many thanks

Boris
Attached Files
File Type: txt ISPconfig3.0.3.2-upgrade.txt (1.8 KB, 82 views)
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 11th March 2011, 15:49
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,711
Thanks: 1,899
Thanked 2,702 Times in 2,545 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by borispapin View Post
[...]
Starting full database update.
ERROR 1054 (42S22) at line 483: Unknown column 'document_root_www' in 'field list'
[...]
That's the problem (did you have an ISPConfig 3 SVN version installed before instead of ISPConfig 3 stable?).

Please create the column document_root_www in the web_domain table manually (VARCHAR 255) and then restore your database from the SQL dump in the /root directory. Afterwards, everything should be fine.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 14th March 2011, 15:51
borispapin borispapin is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hello,
Thank you very much for your answer.

First a few precisions that may be useful :
- The svn version of ispconfig has been installed on this server a while ago.
- Before the upgrade, column document_root_www exists and has only NULL entries
- After the upgrade, document_root_www doesn't exist.


Trying to follow your advices, I create it manually with :
$ mysql -root -p dbispconfig
...
mysql> ALTER TABLE web_domain ADD document_root_www VARCHAR(255);
Query OK, 0 rows affected (0.21 sec)
Records: 0 Duplicates: 0 Warnings: 0

When importing the database directly i get :
$ mysql -u root -p dbispconfig </root/ispconfig_db_backup_2011-03-14_02-15.sql
Enter password:
ERROR 1062 (23000) at line 33: Duplicate entry '1' for key 1

... if I empty each table (TRUNCATE) and try to import it again, it raises no error, all data seems here.

But still the problem remains and I can't login to the web interface ;

Do you see what I am doing wrong ?
Should I better start over with fresh install (and backup/restore the web site data , passwd files, etc.)

Thank you for your help,

Boris
Reply With Quote
  #4  
Old 14th March 2011, 15:56
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
Default

Quote:
Do you see what I am doing wrong ?
The original problem was that you used a svn version. SVN versions are for developers only and may not be used for production systems as they might use a different table layout then the stable line. So updates from svn to stable might break the setup as it happened in your case.

Quote:
Should I better start over with fresh install (and backup/restore the web site data , passwd files, etc.)
This should not be nescessary.

Please check if the user that you try to use to login is listed in the sys_user database table in the ispconfig database.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 14th March 2011, 16:17
borispapin borispapin is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Please check if the user that you try to use to login is listed in the sys_user database table in the ispconfig database.
yes, they are.
One thing that may be interesting is that some of the passwort column entries are encrypted beginning with '$1$', others contain only letter/digits.
If I enter a wrong password, i have the message "Username or Password wrong."
Thanks again for taking time to answer my questions.
Reply With Quote
  #6  
Old 14th March 2011, 16:20
till till is online now
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,983 Times in 3,903 Posts
Default

Quote:
One thing that may be interesting is that some of the passwort column entries are encrypted beginning with '$1$', others contain only letter/digits.
Thats ok. ISPConfig switched from md5 to crypt passwords, the interface detects the encryption automatically before the password gets verified.

Are you able to login to mysql with the hostname, user and password that are in the file /usr/local/ispconfig/interface/lib/config.inc.php ?
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
3.0.3.2, upgrade

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F11 courier-imap fails. Nachogrande General 6 1st November 2010 17:55
Webmail problems with only one domain? compner Installation/Configuration 14 16th February 2010 16:59
squirrelmail and postfix witoszek General 12 1st December 2009 18:07
Postfix can't received email from exterior astra2000 Server Operation 5 17th October 2009 23:26
rpmbuild -ta courier-imap-4.4.1.tar.bz2 fails joek168 Installation/Configuration 9 2nd April 2009 00:46


All times are GMT +2. The time now is 11:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.