Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th November 2010, 01:36
dinsdale dinsdale is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 3 Posts
Default problems after secondary install (mysql ispconfig user+dbispconfig)

I reinstalled ispconfig a second time after uninstalling a botched first install by running the uninstall script. I think I used dbispconfig1 as db name in the first install but dbispconfig in the second install. It appears that the uninstall procedure did not delete the previous config files in /etc/postfix as I seem to have all files backed up in the directory /etc/postfix/

HTML Code:
body_checks         mysql-virtual_client.cf        mysql-virtual_mailboxes.cf~           mysql-virtual_transports.cf
dynamicmaps.cf      mysql-virtual_client.cf~       mysql-virtual_recipient.cf            mysql-virtual_transports.cf~
header_checks       mysql-virtual_domains.cf       mysql-virtual_recipient.cf~           nested_header_checks
main.cf             mysql-virtual_domains.cf~      mysql-virtual_relaydomains.cf         postfix-files
main.cf~            mysql-virtual_email2email.cf   mysql-virtual_relaydomains.cf~        postfix-script
main.cf~2           mysql-virtual_email2email.cf~  mysql-virtual_relayrecipientmaps.cf   post-install
master.cf           mysql-virtual_forwardings.cf   mysql-virtual_relayrecipientmaps.cf~  sasl
master.cf~          mysql-virtual_forwardings.cf~  mysql-virtual_sender.cf               smtpd.cert
mime_header_checks  mysql-virtual_mailboxes.cf     mysql-virtual_sender.cf~              smtpd.key
While I was able to log on to the ispconfig webinterface after the second install I was not able to send email. After checking the credentials in the /etc/postfix/mysql-* files (without the ~) they still pointed to the db dbispconfig1 (from previous install) and a password which didin't work when trying to connect to the mysqldb dbispconfig.

I then changed the password of the mysql user ispconfig to what was in the .cf files and matched the db name in the .cf files to dbispconfig. I was now able to send email - but instead I lost the connection to my ispconfig interface . I found the db pwd can be changed easily in /usr/local/ispconfig/interface/lib/config.inc.php

What do you think happened? Is this maybe a bug in the uninstaller or my own fault. I maybe have to add that I have a 3 server setup:
1 dedicated webserver , 1 dedicated mail server and a backup server which is supposed to mirror the two for redundancy (not implemented yet) but this was all on the webserver.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 15th November 2010, 17:59
dinsdale dinsdale is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 3 Posts
Default

My ftp users did loose access aswell after I changed the password - so I changed the pwd (same as in /etc/postfix/*mysql.cf) for pure-ftpd in:

/etc/pure-ftpd/db/mysql.conf
Reply With Quote
  #3  
Old 15th November 2010, 18:38
dinsdale dinsdale is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 3 Posts
Default

I just realized that I am not able anymore to add sites either. I can add them in ispconfig but there are no directories created in /var/www/clients/ or symlinks in /var/www/
The information inside ispconfig looks correct however the system doesn't seem to have the permissions or can access the system user to create the directories.

It appears to me my changing of the password had a domino effect on an array of functionalities.

Can you please help me to finish the list of which files I have to manually adjust after changing the mysql pwd for the ispconfig user:

change mysql password in:

/etc/postfix/mysql*.cs
/usr/local/ispconfig/interface/lib/config.inc.php
/etc/pure-ftpd/db/mysql.conf
Reply With Quote
  #4  
Old 16th November 2010, 21:06
dinsdale dinsdale is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 18
Thanks: 2
Thanked 5 Times in 3 Posts
Default

While I haven't resolved my problem after changing the pwd for the ispconfig user in mysql I think at least I can explain what happend.

1) I installed ispconfig with the mailserver option in a multiserver setup
2) I uninstalled ispconfig using the uninstall script. This script in fact deletes little more than the database. Most of the system configuration remains on the system.
3) I reinstalled ispconfig a second time, this time without the mail server option. Since the old postfix configuration still remained my websites were not able to send emails since postfix could not connect to the mysql db.
4) I now changed the pwd for the ispconfig user in mysql which is a bad idea. This pwd is hardcoded in several places and I still haven't found all of them.

So the bottom line - be careful when you use the uninstall script. In my case I think a complete reinstall would have been less trouble.

Maybe it would make sense to also include a message to the uninstall script to also check separately delete manually the mailserver/ftp etc configuration.

Please do not forget to delete the ispconfig user in the mysql.user table

Any system configuration by ispconfig apart from the web directories will remain on the server. Please check the following directories manually for configuration files:

/etc/postfix/

/etc/pure-ftpd/db/mysql.conf

...

Last edited by dinsdale; 16th November 2010 at 21:10.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to dinsdale For This Useful Post:
falko (18th November 2010)
Reply

Bookmarks

Tags
mysql, posftix, virtual users

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loads of mysql connections to dbispconfig StrikerNL General 2 5th March 2009 15:31
How to install OpenOficeOrg 3.0.0 in Ubuntu 8.04 ernesthagger HOWTO-Related Questions 43 23rd December 2008 15:42
Management/system config/settings & /server/settings not working!! dactor Installation/Configuration 9 6th February 2008 10:11
log files cruz Technical 3 15th May 2007 15:35
MySQL issue during install of ISPConfig ricbax Installation/Configuration 4 16th September 2005 10:41


All times are GMT +2. The time now is 14:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.