Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 17th May 2010, 20:50
SimonBS SimonBS is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default How To Forge guide on a LAMP server: MySQL error

Hi.

I've just followed the How To Forge guide: How To Set Up A Ubuntu/Debian LAMP Server. It's a great and easy guide.

But I'm experiencing a problem. First, I installed Apache and PHP5 and the phpinfo(); worked fine. I have another server running in the house, so I changed the port in the config to 8000 and in the router I opened for port 8000 and made it 'redirect' to port 80. It still works - I'm just explaining the whole process.

Now I installed MySQL and during the installation it asked me to set a password. I set the same password, as Ubuntus root user, and as the user that I'm logged in as. I'm using the same password EVERYWHERE on this machine for easier rembering.

But when trying to run these commands, I get an error.

Code:
mysql -u root
mysql> USE mysql;
mysql> UPDATE user SET Password=PASSWORD('new-password') WHERE user='root';
mysql> FLUSH PRIVILEGES;
The error I get is:

Code:
ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
I continued and installed PHPMyAdmin which works fine. I do not know my login information, but I guess it's because I have not set it, since I could not run the MySQL commands? If that's not the case, can anyone please tell me when I made this account?

Else, can anyone tell me why I'm getting that error?

I'm familiar with PHPMyAdmin, MySQL and PHP. I've programmed it for many years, but this is the first time, I'm setting up my own Linux webserver. Until then I've been using a webhotel, Surftown.

As mentioned, I did not create a user during any of the installation, but I have set several passwords - all set to the same.

Thanks in advance and sorry for bad english.

Simon B. Støvring
Denmark
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 17th May 2010, 21:32
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 34,586
Thanks: 792
Thanked 4,982 Times in 3,903 Posts
Default

On your system there is already a password set for the root user. So you can skip this step.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
error, lamp, mysql, root, user

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgraded to ISPConfig-2.2.35, lost /root/ispconfig/httpd etc deerhuntre Installation/Configuration 6 5th May 2010 16:56
problem with upgrade to 2.2.34 brianetilley Installation/Configuration 14 11th November 2009 17:22
LB1 Not Taking Over Shared IP Using Heartbeat 2.1.3 On FC10 64Bit asyadiqin Installation/Configuration 5 11th February 2009 20:11
subdomain and mail relay configuration aranthorn Installation/Configuration 24 3rd September 2007 22:53
Webmail Relay Error palkat General 17 23rd April 2006 18:12


All times are GMT +2. The time now is 23:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.