Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 1st November 2009, 17:37
dpicella dpicella is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 116
Thanks: 9
Thanked 8 Times in 7 Posts
Default Postfix relay problem - no system email

This is a bit of a nightmare, but here is the problem.

1. My emails where not being delivered to "hotmail" ... my hosting provider said that my block of IPs on my dedicated server were close to those of another customer that was banned because of spamming. Therefore I was issued a new block of IPs.

2. When the problem was discovered, support from hosting provider modified my postfix config (/etc/postfix/main.cf) to a relay host. Since then, I have not been able to send/receive system mail to any accounts in /var/spool/mail. Root's mailbox is empty.

3. I migrated the server to the new block of IPs, but that did not fix the problem.

4. I restored the old postfix config file (prior to all this - namely the relay host chaneg) and that does let postfix send and receive system mail, but sending outside of my server comes back due to relay errors - the bounces wind up in root's mailbox.

5. My hosting provider did something last night and I am again able to send and receive outside of the system, but now I again can't send and receive system messages.

Something is screwed up ... I don't know where. I suspect my hosting provider is not relaying correctly or there is a problem locally with postfix. Of note, I am also using courier-imap and squirrel mail. Right now, squirrelmail is working, but again ... as long as there are no bounces or system mails to deliver.

Help!
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 1st November 2009, 19:44
Edek7 Edek7 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I had something similar to your situation but i finally was able to get rid blocked ISP host from my e-mail route. I bought a co-location service and set up a proxy host on Debian lenny with ASSP and proxy postfix for non-local email delivery.
Everything is working fine except that i still need to set-up cname and revDNS for my proxy email gateway.

The strangest thing ever i noticed the host is unable to send email to scglobal.net.

The error is :
Nov 1 13:49:58 proxy postfix/error[17158]: 0AD31105C74A: to=<xxxxxx@sbcglobal.net>, relay=none, delay=183349, delays=183349/0.01/0/0, dsn=4.3.0, status=deferred (mail transport unavailable)

No idea how to resolve this problem. Everywhere else emails are send with OK status. Didn`t check the gmail.com or yahoo.com but im my interest now is the sbcglobal.net because ppl that use my server want to send the emails there . Nothing seems to resolve it... I tried to set up transport manually but without any sucess.

Somebody know how to resolve my problem ?
Reply With Quote
  #3  
Old 1st November 2009, 20:00
dpicella dpicella is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 116
Thanks: 9
Thanked 8 Times in 7 Posts
Default Server email problems related to postfix

I seem to have fixed the problem. Looks like it may have been my fault. When I migrated my server to the new block of IPs. I forgot to update the ip adress in the /etc/hosts file!

It seems to be working.
Reply With Quote
  #4  
Old 1st November 2009, 20:02
dpicella dpicella is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 116
Thanks: 9
Thanked 8 Times in 7 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Edek7 View Post
I had something similar to your situation but i finally was able to get rid blocked ISP host from my e-mail route. I bought a co-location service and set up a proxy host on Debian lenny with ASSP and proxy postfix for non-local email delivery.
Everything is working fine except that i still need to set-up cname and revDNS for my proxy email gateway.

The strangest thing ever i noticed the host is unable to send email to scglobal.net.

The error is :
Nov 1 13:49:58 proxy postfix/error[17158]: 0AD31105C74A: to=<xxxxxx@sbcglobal.net>, relay=none, delay=183349, delays=183349/0.01/0/0, dsn=4.3.0, status=deferred (mail transport unavailable)

No idea how to resolve this problem. Everywhere else emails are send with OK status. Didn`t check the gmail.com or yahoo.com but im my interest now is the sbcglobal.net because ppl that use my server want to send the emails there . Nothing seems to resolve it... I tried to set up transport manually but without any sucess.

Somebody know how to resolve my problem ?
There is a way to setup mail transport ... you are right ... not sure. Maybe somebody can help you out here.
Reply With Quote
  #5  
Old 1st November 2009, 21:36
Edek7 Edek7 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thank you on your reply. I`m not sure but it seems that sbcglobal, gmail and att has blocked all communication on port 25, they have a 587 and 465 open and i can make a transport to them on this ports but it needs an authentication by username and password. Does that mean i need to have account there to send anything from my corporate e-mail server to them? If that`s true ... i`m not happy by that. Maybe there is a smarthost that can be used for sending email to them ?
Reply With Quote
  #6  
Old 2nd November 2009, 14:40
olddocks olddocks is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

did you setup reverse IP to your mail server? if you want to deliver emails to hotmail, yahoo etc, this needs to be done. Just ask your hosting provider to setup reverse ip.
Reply With Quote
  #7  
Old 2nd November 2009, 15:25
Edek7 Edek7 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Yes, the revDNS is set correctly. Today I also chnaged DNS and added A and additional MX record.
Reply With Quote
  #8  
Old 4th November 2009, 19:05
Edek7 Edek7 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Hello, this is very ill situation. The e-mails are send to gmail.com correctly:

Nov 4 16:31:08 proxy postfix/smtp[2937]: 09F40105C744: to=<xxxxxxx@gmail.com>, relay=gmail-smtp-in.l.google.com[209.85.219.13]:25, delay=9.1, delays=7.2/0.01/0.15/1.7, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 OK 1257352268 17si2870509ewy.82)

but sbcglobal.net and this xxxx@arge-stiba.at have mail transport unavailable.

Nov 4 16:03:00 proxy postfix/error[12202]: E44C1105C756: to=<xxxx@arge-stiba.at>, relay=none, delay=101253, delays=101253/0.01/0/0, dsn=4.3.0, status=deferred (mail transport unavailable)

and this :

Nov 3 09:54:02 proxy postfix/smtp[14369]: A1121105C756: to=<transport@zykodrog.com.pl>, relay=mail2.ats.pl[81.15.165.5]:25, delay=0.3, delays=0.04/0/0.22/0.04, dsn=5.7.1, status=bounced (host mail2.ats.pl[81.15.165.5] said: 554 5.7.1 <proxy.miechow.net.pl[193.239.47.26]>: Client host rejected: My email server does not accept emails sent from proxy servers as stated in your revDNS: proxy.miechow.net.pl (in reply to RCPT TO command))

What is going on ??
My DNS entries :

dig mx miechow.net.pl

; <<>> DiG 9.5.1-P3 <<>> mx miechow.net.pl
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 50962
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 3

;; QUESTION SECTION:
;miechow.net.pl. IN MX

;; ANSWER SECTION:
miechow.net.pl. 85434 IN MX 0 solar.miechow.net.pl.
miechow.net.pl. 85434 IN MX 5 proxy.miechow.net.pl.

;; AUTHORITY SECTION:
miechow.net.pl. 85422 IN NS fns2.sgh.waw.pl.
miechow.net.pl. 85422 IN NS fns1.sgh.waw.pl.

;; ADDITIONAL SECTION:
proxy.miechow.net.pl. 85422 IN A 193.239.47.26

and revDNS :

26.47.239.193.in-addr.arpa domain name pointer proxy.miechow.net.pl.

Any idea what`s going on ?
Reply With Quote
  #9  
Old 5th November 2009, 15:46
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,749 Times in 2,579 Posts
Default

Seems as if the remote mail server simply doesn't like the string "proxy" in your PTR record.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #10  
Old 5th November 2009, 16:17
Edek7 Edek7 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 21
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

It seems you`re right Falko. Anyway I don`t care about that unless somebody will be unhappy with this small problem that this host doesn`t like proxy in PTR. The worst is the mail transport unavailable problem ... i really don`t know what is wrong with this setup ... 90% of email hosts are accepting e-mails from my host without any troubles. Only a few hosts are making troubles like no transport or don`t like proxy ... anyway i just want to know how to get rid the error with "no transport ... ".
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
postfix multi bongo Installation/Configuration 2 28th October 2009 01:57
421 Unexpected failure Lizard King Installation/Configuration 20 7th July 2009 21:43
Postfix issue: Relay access denied and problem with sending mails Debianer Installation/Configuration 9 14th February 2009 14:47
CentoS doesn't send the emails vaio1 Installation/Configuration 18 5th November 2008 18:51
Postfix smtp relay with dspam as content filter re-train problem darklord3k Server Operation 0 6th November 2007 00:43


All times are GMT +2. The time now is 02:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.