Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Developers' Forum

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 3rd September 2009, 05:06
mzerbe mzerbe is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Bangkok, Thailand
Posts: 14
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation Possibly a permissions bug? (groupadd, useradd, usermod)

Hi Guys,

first at all, thank you for this great piece of Software.

I possibly found a bug, but I'd like to post it here, to see if somebody else could reproduce that.(Hence reproduced, I guess the better place is the bugtracker.)


Environment:


ISPConfig 3.0.1.4 from SVN - Perfect Server Setup Debian Lenny (AMD64)

Conventions used below:


hostname: mymachine.example.com

Sitenames:
example1.com
example2.com
example3.com
example4.com

myuser = the first created client (client1)

What have I done?
I created example1.com, example2.com, example3.com, example4.com without having a user.

Later I created a client myuser (=client 1) and assigned example1.com, example2.com, example3.com, example4.com to that user in "Sites" menu. (No DNS Entry created yet)


Afterwards, I found following entries in ISPConfig cron.log
- groupadd error appeared two times,
- useradd error sometimes
- usermod error quite often.

Code:
chroot: cannot run command `groupadd': No such file or directory
chroot: cannot run command `useradd': No such file or directory
chroot: cannot run command `usermod': No such file or directory
There is a related entry in ispconfig.log
Code:
mymachine:/var/www/clients# cat /var/log/ispconfig/ispconfig.log 
31.08.2009-20:32 - ERROR - WARNING: could not open file /var/www/etc/group
Looking at the permissions:
Code:
mymachine:/# ls -al /var/www/etc/
insgesamt 8
drwxr-xr-x 2 root root 4096 31. Aug 20:32 .
drwxr-xr-x 6 root root 4096  3. Sep 04:13 ..
-rw-r--r-- 1 root root    0  3. Sep 04:28 group
Srange: web1:client 1 has folder permissions for client0 ?
Code:
mymachine:/var/www/clients# ls -al/var/www/clients/client1/web1
insgesamt 24
drwxr-x--x 6 web1 client1 4096 31. Aug 20:32 .
drwxr-xr-x 6 root root    4096 31. Aug 22:57 ..
drwxr-x--x 2 web1 client0 4096 31. Aug 20:32 cgi-bin
lrwxrwxrwx 1 web1 client0   41 31. Aug 20:32 log -> /var/log/ispconfig/httpd/example1.com
drwxr-x--x 2 web1 client0 4096 31. Aug 20:32 ssl
drwxrwxrwx 2 web1 client0 4096 31. Aug 20:32 tmp
drwx--x--- 5 web1 client0 4096 31. Aug 22:14 web
--> Seams to be wrong.

The other entries:
Code:
mymachine:/var/www/clients# ls -al/var/www/clients/client1/web2
insgesamt 24
drwxr-x--x 6 web2 client1 4096 31. Aug 21:40 .
drwxr-xr-x 6 root root    4096 31. Aug 22:57 ..
drwxr-x--x 2 web2 client1 4096 31. Aug 21:40 cgi-bin
lrwxrwxrwx 1 web2 client1   42 31. Aug 21:40 log -> /var/log/ispconfig/httpd/example2.com
drwxr-x--x 2 web2 client1 4096 31. Aug 21:40 ssl
drwxrwxrwx 2 web2 client1 4096 31. Aug 21:40 tmp
drwx--x--- 4 web2 client1 4096 31. Aug 21:40 web

mymachine:/var/www/clients# ls -al /var/www/clients/client1/web3
insgesamt 24
drwxr-x--x 6 web3 client1 4096 31. Aug 21:41 .
drwxr-xr-x 6 root root    4096 31. Aug 22:57 ..
drwxr-x--x 2 web3 client1 4096 31. Aug 21:41 cgi-bin
lrwxrwxrwx 1 web3 client1   42 31. Aug 21:41 log -> /var/log/ispconfig/httpd/example3.com
drwxr-x--x 2 web3 client1 4096 31. Aug 21:41 ssl
drwxrwxrwx 2 web3 client1 4096 31. Aug 21:41 tmp
drwx--x--- 4 web3 client1 4096 31. Aug 21:41 web

mymachine:/var/www/clients/client1/web2# ls -al /var/www/clients/client1/web4
insgesamt 24
drwxr-x--x 6 web4 client1 4096 31. Aug 21:49 .
drwxr-xr-x 6 root root    4096 31. Aug 22:57 ..
drwxr-x--x 2 web4 client1 4096 31. Aug 21:49 cgi-bin
lrwxrwxrwx 1 web4 client1   44 31. Aug 21:49 log -> /var/log/ispconfig/httpd/example4.com
drwxr-x--x 2 web4 client1 4096 31. Aug 21:49 ssl
drwxrwxrwx 2 web4 client1 4096 31. Aug 21:49 tmp
drwx--x--- 4 web4 client1 4096 31. Aug 21:49 web
looking OK.

- Are the errors thrown during the initial setup of an customer/group only? Then this might be a minor bug.


Solution for that web1:client0 instead of web1:client1 problem was:


Go to site menu.
1. Choose the domain example1.com
2. Assign that domain to the "empty user" (blank space in drop down menu (=client0)) and save.
3. Choose the domain example1.com again.
4. Assign that domain to "myuser" (client1) again and save.

Note: I don't know yet, if the errors regarding groupadd, useradd, usermod are resolved too!

Code:
mymachine:/var/www/clients# ls -al /var/www/clients/client1/web1
insgesamt 24
drwxr-x--x 6 web1 client1 4096 31. Aug 20:32 .
drwxr-xr-x 6 root root    4096  3. Sep 04:13 ..
drwxr-x--x 2 web1 client1 4096 31. Aug 20:32 cgi-bin
lrwxrwxrwx 1 web1 client1   41 31. Aug 20:32 log -> /var/log/ispconfig/httpd/example1.com
drwxr-x--x 2 web1 client1 4096 31. Aug 20:32 ssl
drwxrwxrwx 2 web1 client1 4096 31. Aug 20:32 tmp
drwx--x--- 5 web1 client1 4096 31. Aug 22:14 web
Regards from Bangkok.

Mario

PS: Please let me know in the threat if the German or English Forum is the better place for that kind of threats.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 3rd September 2009, 10:51
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,344
Thanks: 810
Thanked 5,173 Times in 4,055 Posts
Default

Thanks for reporting this. Your copy is not up to date, this has been fixed already in SVN yesterday. Please update to the latest svn version.

Quote:
PS: Please let me know in the threat if the German or English Forum is the better place for that kind of threats.
The english forum please.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
client, error, ispconfig3, permission, usermod

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
error: File /root/rpm/SOURCES/postfix-2.3.3-vda.patch: No such file or directory mxtdn Installation/Configuration 1 25th July 2009 09:20
Help needed error rpmbuild -ba postfix.spec mr_bo Installation/Configuration 2 15th May 2009 09:47
db deleted after change is made, possibly bug? blocker General 2 6th March 2008 18:26


All times are GMT +2. The time now is 09:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.