Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > Linux Forums > Server Operation

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 8th November 2005, 14:06
Ovidiu Ovidiu is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,262
Thanks: 78
Thanked 24 Times in 20 Posts
Default DNS stuff (bind cfg and theory)

hi guys,

I registered a domain name ending with .ro - during registration I was asked to enter DNS, I entered my IP for both primary and secondary.
now I got this email confirming that my request is being processed:

Quote:
At the end of each month, a periodic zone check is performed for all the
domains to collect errors, hostcount and other domain statistics. You are very
kindly asked to allow zone transfer for the machines ftp.rnc.ro (192.162.16.79),
server.rotld.ro (192.162.16.225) and s2.rnc.ro (192.162.16.6). These three machines
run software for the validation of the nameservers delegated to the .ro domains.
Also RIPE hostcount statistics depend on this data.
now what needs to be done with ispconfig? I guess I need to add a new site pointing to webspace, with the name newdomain.ro and tick DNS so dns records will be set up.

is that all? I do not really know much about DNS, is there a link to a good site explaining DNS theory? I only know the "basics" about DNS and mx records, thats it. I mean I know you can't summarize it all in a few sentences but I just need a general overview, maybe an explanation of the terms used like zones, zone transfer, etc.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 8th November 2005, 15:29
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

It's not necessary that you create a new web site, but you should create DNS records for that domain under DNS Manager. That's all you have to do.
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #3  
Old 8th November 2005, 22:36
Ovidiu Ovidiu is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,262
Thanks: 78
Thanked 24 Times in 20 Posts
Default

kind off ;-)
if I start creating a new DNS record it asks me a lot of questions, if I create a new site (which I also will need as I said I registered this new domain) it will not ask me anything except the domain details I have to fill in anyway.
Besides was this right : I entered my IP for both primary and secondary ?
Reply With Quote
  #4  
Old 8th November 2005, 22:54
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,740 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Tenaka
Besides was this right : I entered my IP for both primary and secondary ?
Where did you enter it?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 8th November 2005, 22:57
Ovidiu Ovidiu is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,262
Thanks: 78
Thanked 24 Times in 20 Posts
Default

Quote:
I registered a domain name ending with .ro - during registration I was asked to enter DNS, I entered my IP for both primary and secondary.
I can guess where you are aiming from your tone alone...

I entered my IP as 1. + 2. DNS during registrations, now I had a look at the DNS entry on my server and there are the 2 nameserevrs of my provider entered as DNS so I guess its all fine.

If I understod this right: all computers asking for my domain will get my IP as DNS => when they arrive at my domain they will be "connected" to the net using the NS of my provider ? So I am acting like a cache ? Is this right? if not really could you maybe sum it up in 1-2 sentences?
Reply With Quote
  #6  
Old 21st November 2005, 10:45
Ovidiu Ovidiu is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,262
Thanks: 78
Thanked 24 Times in 20 Posts
Default

now I recently tried to register another .ru domain and during registration they asked about nameservernames and IPs and sent me an email explaininmg that they need the nameservers of my server - which I did not understand, I mean if I give them the nameservers of my host, he wil know nothing about my new domain, I guess again I have to give them my IP for 1st. and 2nd NS but what about the NS names which they want???

how do you guys handle this stuff?

P.S. this would be quite urgent, so please somebody give me some hints.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.