HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Can't retrieve email from client (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=8370)

cambo 21st November 2006 13:23

Can't retrieve email from client
 
Hi Guys.
I can't find a similar thread to this.
Up until about 4 days ago my email was working fine.
Then I couldn't retrieve email.
I checked the mailboxes and there is recent mail in them, so it is receiving fine, and putting the mail in the correct boxes.
When I try to retrieve the email with a client it logs in OK, but doesn't get any email.
When I try https://mydomain:81/mailuser I get a "can't connect error" (same with webmail) however I am able to log in to ISPConfig as admin on port 81. :confused:
I have run Postfix check and get no errors.
Any suggestions?
TIA
Cambo

till 21st November 2006 13:27

Which errors do you get in your mail log?

cambo 22nd November 2006 02:01

Hi Till
This is all the errors for the past month in /var/log/mail/errors:
Nov 19 20:24:46 webserver postfix/postfix-script: fatal: the Postfix mail system is not running
Nov 21 22:29:24 webserver postfix/postfix-script: fatal: the Postfix mail system is not running
Nov 21 23:05:32 webserver postfix[6091]: fatal: usage: postfix [-c config_dir] [-Dv] command
Nov 21 23:08:23 webserver postfix/postfix-script: fatal: the Postfix mail system is already running

The last two were me trying to test Postfix.
I checked /etc/postfix and all of my domains and users are there.
The incoming email is in /home/www/web(No)/user/web(No)_(user)/Maildir/new
the /cur and /tmp folders are empty.
Thanks
Cambo

cambo 22nd November 2006 02:09

Sorry, this might help as well.
netstat -tap

Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 *:32769 *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:nfs *:* LISTEN -
tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 3503/xinetd
tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 3503/xinetd
tcp 0 0 *:5801 *:* LISTEN 5108/Xvnc
tcp 0 0 webserver.mydomain.com:10026 *:* LISTEN 7226/master
tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 2436/mysqld
tcp 0 0 *:netbios-ssn *:* LISTEN 3876/smbd
tcp 0 0 *:5901 *:* LISTEN 5108/Xvnc
tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 3503/xinetd
tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 3503/xinetd
tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 2480/portmap
tcp 0 0 *:http *:* LISTEN 4742/httpd
tcp 0 0 *:6001 *:* LISTEN 5108/Xvnc
tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN 4288/ispconfig_http
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 7087/proftpd: (acce
tcp 0 0 192.168.2.226:domain *:* LISTEN 4939/named
tcp 0 0 192.168.2.225:domain *:* LISTEN 4939/named
tcp 0 0 www.mydomain.com:domain *:* LISTEN 4939/named
tcp 0 0 webserver.mydomain.com:domain *:* LISTEN 4939/named
tcp 0 0 webserver.mydomain.com:5335 *:* LISTEN 3150/mDNSResponder
tcp 0 0 *:ipp *:* LISTEN 2679/cupsd
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 7226/master
tcp 0 0 *:826 *:* LISTEN 3618/rpc.mountd
tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 4742/httpd
tcp 0 0 *:764 *:* LISTEN 3552/rpc.rquotad
tcp 0 0 *:700 *:* LISTEN 2638/rpc.statd
tcp 0 0 *:microsoft-ds *:* LISTEN 3876/smbd
tcp 0 0 www.mydomain.com:5901 192.168.2.60:1104 ESTABLISHED 5108/Xvnc
tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 3376/sshd
tcp 0 0 www.mydomain.com:ssh ::ffff:192.168.2.60:1105 ESTABLISHED 22780/sshd: root@no

till 22nd November 2006 10:28

Which pop3 and imap server do you have installed? If you dont have courier or dovecot installed, you can not use maildir.

cambo 22nd November 2006 11:34

Hi Till
I have installed the whole system exactly as detailed in the Mandriva 2006 Perfect Install and the installation instructions of ISPConfig. I haven't modified anything as you guys know a lot more about it than me. What is the default? I did a "locate" for courier and dovecot and got no result (apart from courier font). If I "locate" pop I see /usr/sbin/ipop3 and ipop3s and ipop2.
/usr/sbin/ipop3d results in:
+OK POP3 webserver.mydomain.com 2004.89mdk server ready
/usr/sbin/imapd results in:
* OK [CAPABILITY IMAP4REV1 LITERAL+ SASL-IR LOGIN-REFERRALS AUTH=LOGIN] webserver.mydomain.com IMAP4rev1 2004.357mdk at ...

The thing is that everthing was working fine and then just stopped.
The only change I can remember making in the last week or so was adding a co-domain to one of my domains. That was mail.mydomain.com so that I could put that in my MX record in the DNS (Zoneedit, not local. I am not serving DNS to the Internet from this server.) The domain that I changed is not the main one that I use for email.
Regards
Cambo

till 22nd November 2006 11:45

Then your server does not support maildir, but the emails where currently delivered to the maildirs and not to the mbox files.

Please make sure that the Maildir checkbox in ISPConfig under Management > server > settings on the mail tab is not enabled.

cambo 22nd November 2006 11:58

Hi Till
Now we are getting somewhere. It was ticked.
I don't remember checking that box, but then again I don't remember what I had for dinner yesterday either. :)
I have unchecked it and saved it. Do I have to restart anything?
and where are the mail boxes now?
Thanks
Cambo

till 22nd November 2006 12:00

Quote:

Originally Posted by cambo
Hi Till
Now we are getting somewhere. It was ticked.
I don't remember checking that box, but then again I don't remember what I had for dinner yesterday either. :)
I have unchecked it and saved it. Do I have to restart anything?

No

Quote:

and where are the mail boxes now?
/var/spool/mail

But you wont be able to retrieve the emails that has been send to your server in the meantime, because they are stored in a format that cn not be read by ipop3d.

cambo 22nd November 2006 12:04

OK, answered my own question about the restart by sending a test email and it came through.
Still interested where the mail boxes are.

Thanks Till, you and the other guys are legends.


All times are GMT +2. The time now is 06:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.