HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   HOWTO-Related Questions (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=2)
-   -   VMWARE networking question (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=61715)

leejayd 4th May 2013 11:58

VMWARE networking question
 
Hi,

I'm following the tutorial : The Perfect Server - Ubuntu 13.04

Before I go live on the web I want to get it running in a virtual box.

I have a VM and options for NAT or Bridged networking.

I'm running the VM on my laptop which is connected to my router using DHCP over wifi.

I'm not sure which IP address I should assign to the static interface in the server. I can see there are 2 interfaces for VM in the host. VMNet1 / VMNet8 - I've tried the IP's for both of these but I still can't get online.

Any help would be much appreciated.

I've set my VM host to use NAT. I disabled DHCP in VM host and noted the IP address it was previously giving : 192.168.242.0

I also noted the Gateway number being 192.168.242.2. subnet mask 255.255.255.0

So I set the interfaces file in the server to :

iface eth0 inet static
address 192.168.242.0
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0 (not sure what this is !)
broadcast 192.168.242.255 (this was found in VM DHCP settings)
gateway 192.168.242.2
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4

I can ping the server from the host on IP 192.168.242.0 but I can't get online from the server nor ping the host.


All times are GMT +2. The time now is 11:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.