HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   HOWTO-Related Questions (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Read but not send mail (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=576)

briggers 15th September 2005 17:22

Read but not send mail
 
Hi,
This was originally posted alongside an ftp log-in problem ' cause i thought they might be related.

So the background is that I can read mail (pop3) but not send mail.
The mail client - Thunderbird - gives error that the SMTP server is rejecting the log-in and asks for username and password repeatedly.

The mail log contains:
Quote:

Sep 15 15:21:42 ns0 ipop3d[11064]: Auth user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0/0
Sep 15 15:21:42 ns0 ipop3d[11064]: Logout user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0 ndele=0
Sep 15 15:24:49 ns0 postfix/anvil[11041]: statistics: max connection rate 1/60s for (smtp:192.168.1.250) at Sep 15 15:20:32
Sep 15 15:24:49 ns0 postfix/anvil[11041]: statistics: max connection count 1 for (smtp:192.168.1.250) at Sep 15 15:20:32
Sep 15 15:24:49 ns0 postfix/anvil[11041]: statistics: max cache size 1 at Sep 15 15:20:32
Sep 15 15:27:14 ns0 ipop3d[11188]: pop3 service init from 192.168.1.250
Sep 15 15:27:15 ns0 ipop3d[11188]: Auth user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0/0
Sep 15 15:27:15 ns0 ipop3d[11188]: Logout user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0 ndele=0
Sep 15 15:31:44 ns0 postfix/smtpd[11282]: connect from unknown[192.168.1.250]
Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: unknown[192.168.1.250]: SASL PLAIN authentication failed
Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: unknown[192.168.1.250]: SASL LOGIN authentication failed
Sep 15 15:31:55 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Sep 15 15:31:55 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Sep 15 15:31:55 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: unknown[192.168.1.250]: SASL PLAIN authentication failed
Sep 15 15:31:55 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Sep 15 15:31:55 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: unknown[192.168.1.250]: SASL LOGIN authentication failed
Sep 15 15:32:39 ns0 postfix/smtpd[11282]: lost connection after AUTH from unknown[192.168.1.250]
Sep 15 15:32:39 ns0 postfix/smtpd[11282]: disconnect from unknown[192.168.1.250]
Sep 15 15:33:46 ns0 ipop3d[11325]: pop3 service init from 192.168.1.250
Sep 15 15:33:47 ns0 ipop3d[11325]: Auth user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0/0
Sep 15 15:33:48 ns0 ipop3d[11325]: Logout user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0 ndele=0
Sep 15 15:35:59 ns0 postfix/anvil[11284]: statistics: max connection rate 1/60s for (smtp:192.168.1.250) at Sep 15 15:31:44
Sep 15 15:35:59 ns0 postfix/anvil[11284]: statistics: max connection count 1 for (smtp:192.168.1.250) at Sep 15 15:31:44
Sep 15 15:35:59 ns0 postfix/anvil[11284]: statistics: max cache size 1 at Sep 15 15:31:44
Sep 15 15:37:14 ns0 ipop3d[11398]: pop3 service init from 192.168.1.250
Sep 15 15:37:15 ns0 ipop3d[11398]: Auth user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0/0
Sep 15 15:37:15 ns0 ipop3d[11398]: Logout user=travalog.com_rb host=[192.168.1.250] nmsgs=0 ndele=0
As you see, it accepts the pop3 log-in but rejects the smtp

This line looks suspicious:
Quote:

Sep 15 15:31:50 ns0 postfix/smtpd[11282]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
The same username/password is used for both read and send.

I have tried it with both Plain and TLS authentication - both give the same result.

Any thoughts?

Thank you

falko 15th September 2005 17:26

Is saslauthd running? Run
Code:

ps aux
to find out.
What's the output if you issue a
Code:

telnet localhost 25
and then
Code:

ehlo localhost
?

briggers 15th September 2005 17:58

Hi Falko,

Quote:

Originally Posted by falko
Is saslauthd running? Run
Code:

ps aux
to find out.

Yes
Quote:

Originally Posted by falko
What's the output if you issue a
Code:

telnet localhost 25
and then
Code:

ehlo localhost
?

Quote:

connected to local...

250-ns0.iimco.net
250-PIPELINING
250-SIZE 10240000
250-VRFY
250-ETRN
250-STARTTLS
250-AUTH PLAIN LOGIN
250-AUTH=PLAIN LOGIN
250-8BITMIME

Thanks

mattg 13th January 2006 17:24

I have the same problem, but as far as i can tell, all my config files are as the how to says they should be with no whitespace. I can login and retrieve messages with thunderbird using pop3, but then when i try to send with no encryption using the same username/password, it just keeps asking for thepassword again.

The only anomaly in the system is that using webmin, i can't stop/start saslauthd successfully. Stopping it fails with 'not running' even though it shows up in the process list. starting fails too as there is one instance already there (that won't stop). If I kill all processes for saslauthd, then i can start it ok from webmin.

here is the tail of my mail.log. All assistance greatly appreciated and THANK YOU for such a well written and helpful how to!

Jan 13 16:12:49 inauraa1 courierpop3login: Connection, ip=[::ffff:88.108.81.10]
Jan 13 16:12:49 inauraa1 courierpop3login: LOGIN, user=mattmyday.to, ip=[::ffff:88.108.81.10]
Jan 13 16:12:49 inauraa1 courierpop3login: LOGOUT, user=mattmyday.to, ip=[::ffff:88.108.81.10], top=0, retr=0, time=0
Jan 13 16:13:02 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: connect from 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]
Jan 13 16:13:03 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: NOQUEUE: reject: RCPT from 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: 554 <mattinaura.net>: Relay access denied; from=<mattmyday.to> to=<mattinaura.net> proto=ESMTP helo=<[127.0.0.1]>
Jan 13 16:13:06 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: disconnect from 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]
Jan 13 16:13:23 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: connect from 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]
Jan 13 16:13:31 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:13:31 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Jan 13 16:13:31 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL PLAIN authentication failed
Jan 13 16:13:31 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:13:31 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL LOGIN authentication failed
Jan 13 16:13:46 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:13:46 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Jan 13 16:13:46 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL PLAIN authentication failed
Jan 13 16:13:46 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:13:46 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL LOGIN authentication failed
Jan 13 16:15:00 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:15:00 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Jan 13 16:15:00 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL PLAIN authentication failed
Jan 13 16:15:00 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: SASL authentication problem: unknown password verifier
Jan 13 16:15:00 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: warning: 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]: SASL LOGIN authentication failed
Jan 13 16:15:06 inauraa1 postfix/smtpd[15305]: disconnect from 88-108-81-10.dynamic.dsl.as9105.com[88.108.81.10]

till 13th January 2006 19:00

Which linux distribution do you use? have you used one of the perfect setup howtos?

mattg 13th January 2006 21:16

No, I'm configuring a miniserver at a remote ISP. It's Debian sarge 3.1 and it was clean when i got it, but i did a bit of fiddling about using non-standard apt sources trying to get a php accelerator installed.

The first time i tried the how-to i ended up not having sasl or tls running at all, for no good reason. I amended sources.list to be just the normal entries and ran apt-get --purge remove postfix postfix-tls, then did the same for courier* and started again from scratch, leaving me where i am now.

I am a bit suspicious that it seems to be a sasl problem when it was sasl that i overlooked from the purge (as it would have taken my apache configuration with it). I'm thinking maybe i might have a non-standard version.

When I ran the how-to both times, I didn't get asked the suExec question as described in the beginning, or which webserver i would like to configure automatically. I installed Apache2 before i looked at this tutorial, which brought openssl and sasl with it, so what i was contemplating was backing up my website and apache2 config files, then purging the whole lot and starting from scratch. Would you recommend this and will the initial big apt-get command install apache2 as part of the process when i run it again?

falko 13th January 2006 22:18

Which tutorial are you talking about? Please post the URL. I guess you mean this one: http://www.howtoforge.com/virtual_po..._quota_courier

Which Postfix version are you running? You can find out by running
Code:

postconf -d | grep mail_version

mattg 13th January 2006 22:23

Sorry, should have mentioned the tutorial, yes it is that one. Thanks for writing it!

root@inauraa1:~# postconf -d | grep mail_version
mail_version = 2.1.5
root@inauraa1:~#

falko 13th January 2006 22:48

The Postfix version is ok. I suggest that you compare all your configuration files with the files in the tutorial, especially /etc/pam.d/smtp.

mattg 14th January 2006 12:40

Had another look and couldn't find any differences. Deleted /etc/pam.d/smtp and re-copied the text from the tutorial into a new file, but still no luck. I've purged the whole lot now and will see if I have any luck third time around. Thanks for the advice anyway! :)


All times are GMT +2. The time now is 06:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.