HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=27)
-   -   ISPconfig3 cluster using load-balancing example (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=55183)

SwOsHiE 30th November 2011 17:15

ISPconfig3 cluster using load-balancing example
 
Hello!

I have some plans on making a new ISPconfig3 cluster with load balancing, hear me out and give me some feedback of what could be done better or if it will work at all :p

The setup:

lb.example.net - Dedicated fsSense server with firewall and load balancing
server1.example.net - All services like apache, bind, dovecot etc..
server2.example.net - Mirror of server1
cpanel.example.net - ISPconfig3 webinterface + phpmyadmin + webmail

lb.example.net is going to run the pfSense OS and handle all the firewall and load balancing stuff, this shares the traffic between servers and also acts as failover.

server1.example.net is going to run all the services that you can control from ISPconfig3 and shares the config files and /var/vmail, /var/www with server2, this using either Unison/rsync or something else like GlusterFS. MySQL is replicated with Master-Master replication or GlusterFS. I have not decided how to do the sync because of no experience with GlusterFS yet (any thoughts?)

server2.example.net - see above

cpanel.example.net is a dedicated server for the ISPconfig3 control panel and also the webinterface for phpmyadmin and roundcube (SSL). This server controls that both servers gets the same config files (mirroring). By separating the controlpanel from the other services I can secure this server alot more.

My questions is now this:

Is this a good way of doing things or should I take some other path in the search for a good cluster/load balancing system?

If a server goes down (server 1 or 2), is it possible to restore the default state of the server if it is replaced or is this not possible with ISPconfig3?

If I want to add a server to the system, is this possible or do you have trash everything and start over?

Best regards,
Mattias

SwOsHiE 1st December 2011 20:53

No thoughts or ideas? Would be fun to get any feedback possible before building all of this :p

Ghostdare 2nd December 2011 07:58

I guess that nobody tried this yet. We are happy to hear from you after building this. I'm also playing with pfSense but for the moment my interest is the BGP function. Maybe afterwards I will test what are you trying to do.

SwOsHiE 2nd December 2011 12:30

Well, maybe it is that way :p

I am currently on my way to the server facility and hopefully I am done with the installation at the end of the weekend!

Will get back to you all with the results! :D


All times are GMT +2. The time now is 09:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.