HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=27)
-   -   ISPConfig 3 mail and DNS (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=53869)

midcarolina 22nd August 2011 18:12

ISPConfig 3 mail and DNS
 
Oddest thing...
I have one site on the server. I am using Firefox Thunderbird to collect mail. It recognizes the imap server, and the password too, but still won't send mail. This is what I have:

mail.example.com pointing to public IP in ISPConfig 3 (A record). I did an IP lookup of mail.example.com and my IP was correctly resolved.

In the "Monitor", the only error I am receiving is DNS "offline" How can this be? The site loads fine. How could there be DNS errors yet the only site loads?

No error logs in mail. How does the IP resolve, Thunderbird recognizes the address and password, but no mail can be sent?

till 22nd August 2011 18:35

Please post the exact messages that get added to the file /var/log/mail.log when you try to send a email.

A common problem with thunderbird is that it saves a wrong username in the smtp settings when you create a account. Please open thunderbird account settings, go to smtp and check the usersername in the smtp settings. The username must be the full email address and not just the part in front of the @ sign.

midcarolina 22nd August 2011 21:03

Hi Till,

I don't think you want the whole maillog, so we'll just use the portion that matters anyway, which is today:


Aug 22 10:07:02 webserver postfix/smtpd[788]: disconnect from adsl-070-155-163-002.sip.cae.bellsouth.net[70.155.163.2]
Aug 22 10:10:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:10:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:10:01 webserver postfix/smtpd[944]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:10:01 webserver postfix/smtpd[944]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:10:01 webserver postfix/smtpd[944]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:10:22 webserver postfix/anvil[791]: statistics: max connection rate 4/60s for (smtp:70.155.163.2) at Aug 22 10:04:15
Aug 22 10:10:22 webserver postfix/anvil[791]: statistics: max connection count 4 for (smtp:70.155.163.2) at Aug 22 10:04:15
Aug 22 10:10:22 webserver postfix/anvil[791]: statistics: max cache size 1 at Aug 22 10:04:15
Aug 22 10:15:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:15:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:15:01 webserver postfix/smtpd[1055]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:15:01 webserver postfix/smtpd[1055]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:15:01 webserver postfix/smtpd[1055]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:15:51 webserver clamd.amavisd[1833]: SelfCheck: Database status OK.
Aug 22 10:20:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:20:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:20:01 webserver postfix/smtpd[1200]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:20:01 webserver postfix/smtpd[1200]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:20:01 webserver postfix/smtpd[1200]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:25:02 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:25:02 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:25:02 webserver postfix/smtpd[1320]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:25:02 webserver postfix/smtpd[1320]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:25:02 webserver postfix/smtpd[1320]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:25:51 webserver clamd.amavisd[1833]: SelfCheck: Database status OK.
Aug 22 10:30:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:30:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:30:01 webserver postfix/smtpd[1439]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:30:01 webserver postfix/smtpd[1439]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:30:01 webserver postfix/smtpd[1439]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:35:02 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:35:02 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:35:02 webserver postfix/smtpd[1611]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:35:02 webserver postfix/smtpd[1611]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:35:02 webserver postfix/smtpd[1611]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:35:51 webserver clamd.amavisd[1833]: SelfCheck: Database status OK.
Aug 22 10:40:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:40:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:40:01 webserver postfix/smtpd[1837]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:40:01 webserver postfix/smtpd[1837]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:40:01 webserver postfix/smtpd[1837]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:45:02 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:45:02 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:45:02 webserver postfix/smtpd[1973]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:45:02 webserver postfix/smtpd[1973]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:45:02 webserver postfix/smtpd[1973]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:45:51 webserver clamd.amavisd[1833]: SelfCheck: Database status OK.
Aug 22 10:50:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:50:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:50:01 webserver postfix/smtpd[2119]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:50:01 webserver postfix/smtpd[2119]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:50:01 webserver postfix/smtpd[2119]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:55:01 webserver dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:55:01 webserver dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=::1, lip=::1, secured
Aug 22 10:55:01 webserver postfix/smtpd[2230]: connect from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:55:01 webserver postfix/smtpd[2230]: lost connection after CONNECT from webserver.hostwithsupport.com[::1]
Aug 22 10:55:01 webserver postfix/smtpd[2230]: disconnect from webserver.hostwithsupport.com[::1]

Also, any suggestions on the ISPConfig "Monitor" showing DNS as "offline"? Still strange when the site loads beautifully everytime and the nameservers are showing in ip lookups great, etc.

midcarolina 22nd August 2011 21:16

I did check this and correct it in Thunderbird, adding @hostwithsupport.com. Still end up with this error:

Login to server mail.hostwithsupport.com failed (password)

I know that password is accurate too.

Thanks in advance

till 22nd August 2011 22:39

According to the above log, thunderbird has never connected to that server between 10:10 and 10:55. So the reson for your problem is either a wrong dns record or a wrong smtp server name or you did not try to connect in that timespan.

Quote:

Also, any suggestions on the ISPConfig "Monitor" showing DNS as "offline"?
Then the dns server does not listen on localhost as required by ispconfig.

midcarolina 22nd August 2011 22:49

I am curious as to how localhost does not listen when the site loads through ISPConfig set-up? Does this make sense? It needs to be able to in order to load the website, which it is doing rather well. What record would I need to change to add the DNS records? /etc/hosts has them included, but this is Linux, not ISPConfig specifically. Should I point smtp.example.com to the WAN public IP?

Thanks again Till

till 23rd August 2011 09:51

Quote:

I am curious as to how localhost does not listen when the site loads through ISPConfig set-up? Does this make sense?
This does not depend on each other. Apache can work fine while bind does not listen on localhost. It is just slower to resolve domain names.

All DNS records that require A IP have to point to the external IP address.

midcarolina 23rd August 2011 13:40

Hi Till,

While I sincerely appreciate your responding to my queries, these simple answers only tells me what happens. This does little good without instruction on actually fixing it. This is what I need. Instruction to fix.

1. I tell what's wrong
2. You tell me why
3. You instruct a repair

That would great. I am using Fedora 14 x84_64 Thanks again

falko 24th August 2011 09:49

Quote:

Originally Posted by midcarolina (Post 262067)
Also, any suggestions on the ISPConfig "Monitor" showing DNS as "offline"? Still strange when the site loads beautifully everytime and the nameservers are showing in ip lookups great, etc.

What's the output of
Code:

netstat -tap
?

midcarolina 24th August 2011 15:34

Hi Falko, Here are the results:

[root@webserver ~]# netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 1475/rpcbind
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 1966/pure-ftpd (SER
tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 1655/sshd
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 1926/master
tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 localhost:10024 *:* LISTEN 24729/amavisd (mast
tcp 0 0 localhost:10025 *:* LISTEN 1926/master
tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 17713/mysqld
tcp 0 0 *:41835 *:* LISTEN 1495/rpc.statd
tcp 0 18 webserver.hostwithsupp:smtp 202.132.121.138:4631 ESTABLISHED 5086/smtpd
tcp 0 0 localhost:mysql localhost:43318 ESTABLISHED 17713/mysqld
tcp 0 0 localhost:42848 localhost:mysql ESTABLISHED 24731/amavisd (ch13
tcp 0 0 localhost:mysql localhost:42848 ESTABLISHED 17713/mysqld
tcp 0 0 webserver.hostwithsuppo:ssh 24.172.51.42:49889 ESTABLISHED 5439/0
tcp 0 0 localhost:43318 localhost:mysql ESTABLISHED 24732/amavisd (ch13
tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 1475/rpcbind
tcp 0 0 *:webcache *:* LISTEN 930/httpd
tcp 0 0 *:http *:* LISTEN 930/httpd
tcp 0 0 *:tproxy *:* LISTEN 930/httpd
tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 1966/pure-ftpd (SER
tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 1655/sshd
tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 1926/master
tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 930/httpd
tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 1814/dovecot
tcp 0 0 *:37607 *:* LISTEN 1495/rpc.statd
tcp 0 0 webserver.hostwithsup:52198 webserver.hostwithsuppo:ftp TIME_WAIT -
tcp 0 0 webserver.hostwithsup:55831 webserver.hostwithsupp:http TIME_WAIT -


All times are GMT +2. The time now is 15:38.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.