HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Name resolution not working for jailkit chrooted users (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=53382)

user99 12th July 2011 23:02

Name resolution not working for jailkit chrooted users
 
I followed the "Perfect Server" installation for Ubuntu 11.04 and ISPConfig 3.
When using shell as generic linux user or sudo, name resolution works perfectly.

Inside a chrooted environment, name resolution fails.

Here's what I did:

I created a client, and a site. (No reseller is used in my case).
I gave the client a chrooted shell.
The client user can login to the shell, but cannot get name resolution from the shell using any of the available tools:

ping www.google.com
ping: unknown host www.google.com

ping with ip address works fine, of course.

More details:
chrooted /etc/resolv.conf contains:
search (my local domain here)
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

The chrooted user can read from resolv.conf
It is identical to the root version.

/bin/ping does have required suid:
ls -la /bin/ping
-rwsr-xr-x 1 0 0 35680 Nov 15 2010 /bin/ping

As far as the settings in ISPConfig's panel for jailkit, these are still set to default values:

Jailkit chroot app sections:
basicshell editors extendedshell netutils ssh sftp scp groups jk_lsh

Jailkit chrooted applications:
/usr/bin/groups /usr/bin/id /usr/bin/dircolors /usr/bin/lesspipe /usr/bin/basename /usr/bin/dirname /usr/bin/nano /usr/bin/pico

I copied dig and nslookup into the chrooted environment, and both work.

Other info:
This server functions as Web and Mail server only. All other services (including DNS server) are disabled. Mail seems to be working perfectly. I haven't tested the web server yet.

Has anyone else run into this issue?
Any ideas on what might be causing the problem?

thx

user99 13th July 2011 06:45

never mind
 
I figured it out. Works fine now.

Ghostdare 13th July 2011 08:08

Post your resolution here... if somebody end the same as you, to know how to resolve it.

ispconfig-user 11th September 2011 19:42

Here's the fix.

Copy these two libraries into their respective locations for the client sites, as follows:

cp /lib/x86_64-linux-gnu/libnss_files.so.2 /var/www/clients/client#/web#/lib/x86_64-linux-gnu/
cp /lib/x86_64-linux-gnu/libnss_dns.so.2 /var/www/clients/client#/web#/lib/x86_64-linux-gnu/

(NOTE: The location of these files may vary depending upon your distribution, but the names of the libraries will be the same. You can use strace with ping to find out where it's looking for them.)

There are a lot of useful command line tools that are missing from the default client jail, such as ping, wget, dig, nslookup, etc. Not sure why these were left out. Maybe I did something wrong during the installation.

cheers...


All times are GMT +2. The time now is 17:55.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.