HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   HOWTO-Related Questions (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=2)
-   -   Once again: question about hostname etc. (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=5172)

Ronald 26th June 2006 21:29

Once again: question about hostname etc.
 
Once again, the hostname question.

During the install of Redhat FC2 I named the machine: mymach.mydom.nl.
All appeared to work well (on different networks), using DHCP.
Recently I deemed it neccesary to change the name of the machine to mymach.mydom.

The network info on the linux client states the new name of the machine,
which is equal to the hostname -a output (mymach.mydom),
as (optional DHCP) hostname in Ethernet settings in the General tab AND hostname in the DNS tab.

However:
1 - the name of the linux client does not appear in DNS nor in DHCP (in my router) info
2 - therefore I'm not able to ping the linux client (on its DHCP ip-address given)
3 - I cannot connect to my mysql database(s) using: mysql -u <user> -D <database> -h mymach.mydom

The only way to achieve (2 and 3) is to add the machine with a fixed ip_address in /etc/hosts, which I (obviously) do not seek/intend.

How do I make things happen?

I hoped to find a suitable answer in the forum, but I haven't.

Thanks in advance, Ronald.

falko 27th June 2006 12:24

I think the easiest solution would be to undo the hostname change...


All times are GMT +2. The time now is 18:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.