HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=16)
-   -   email receiving died ??? + report a bug in ispconfig email add/remove (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=28300)

coolen 31st October 2008 09:27

email receiving died ??? + report a bug in ispconfig email add/remove
 
I did set up ispconfig and suse 11.0 from scratch again, after some initial tries, and to avoid the errors I made earlier.

Everything seemed to work fine after I was ready, and also after the restart of my box (after having solved that I had to add some extra ports for proftpd to my firewall)

now suddenly after 2-3 days, I still am able to send mail from all the domains, but receiving mail doesn't seem to work anymore. I sure didn't change anything to the box as far as I know, and I am not able to see any error messages in the log files I think i need to check (mail.log, mail.warn, mail.error,mail.info)
since I'm new to ispconfig and pretty new to mailserver isssues I was wondering if one of you ppl could give me some clues about where to start looking.


Furthermore I want to report a bug:
I added a new mailuser in one of my webs, but forgot to set a pwd. So I deleted that email user again. Now it seems impossible to add that email user new again, since ispconfig keeps complaining that the email still exists. I have no clue where to look to remove that erreneous email user, so I can add it again.

till 31st October 2008 12:04

Which messages appear in the mail log when you send a message from a account on your server to another account on your server?

Quote:

Furthermore I want to report a bug:
I added a new mailuser in one of my webs, but forgot to set a pwd. So I deleted that email user again. Now it seems impossible to add that email user new again, since ispconfig keeps complaining that the email still exists. I have no clue where to look to remove that erreneous email user, so I can add it again.
Thats no bug. You just missed to empty the recycle bin :)

coolen 31st October 2008 12:47

Hi Till, thanks for answering so quickly.

Oops :)

ok no bug then, just never could have thought that it would go to the recycle bin first.


As for the email, I do not have users that can log into the box, nor an email program there. But I'll try to set that up as test first.

I'll be back at you

coolen 31st October 2008 13:44

Hi Till,

this is in /var/log/mail when I try to send from one till another client:

Oct 31 13:27:58 idefix postfix/pickup[32081]: 67AF1A563: uid=10003 from=<web2_arthur>
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/cleanup[6998]: 67AF1A563: message-id=<20081031122758.67AF1A563@server1.example.com>
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/qmgr[32084]: 67AF1A563: from=<web2_arthur@server1.example.com>, size=505, nrcpt=1 (queue active)
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/smtp[7000]: 67AF1A563: to=<web3_henk@server1.example.com>, orig_to=<henk@cafestrings.com>, relay=none, delay=0.23, delays=0.13/0.02/0.08/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.example.com type=AAAA: Host not found)
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/cleanup[6998]: A008CA564: message-id=<20081031122758.A008CA564@server1.example.com>
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/qmgr[32084]: A008CA564: from=<>, size=2527, nrcpt=1 (queue active)
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/bounce[7001]: 67AF1A563: sender non-delivery notification: A008CA564
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/qmgr[32084]: 67AF1A563: removed
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/smtp[7000]: A008CA564: to=<web2_arthur@server1.example.com>, relay=none, delay=0.14, delays=0.06/0/0.08/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.example.com type=AAAA: Host not found)
Oct 31 13:27:58 idefix postfix/qmgr[32084]: A008CA564: removed



for now I (try) not to use DNS, I have no clue what to prepare for it, and I want to configure the server step by step, hoping to solve the problems one by one.
So

I have set DNS in manager to off (hoping that all DNS issues are set aside with that) but obviously they haven't :( )


My dns services are done via afraid.org, and I did add smtp/pop3 and mail entries there.

on the websites on my server the MX boxis set to off but I do seem to have DNS entries in the DNS part of the ISPConfig UI

coolen 1st November 2008 09:14

Nobody any suggestions anymore ?

falko 1st November 2008 16:21

Please create an A record for server1.example.com. As a temporary workaround, you can add server1.example.com to /etc/hosts.

coolen 1st November 2008 19:04

Hi Falko,

Mhh, maybe some prior info.

I run my webs via afraid. So I do not need a DNS on my site atm. So I set DNS/Bind in ispmanager to off.

I do seem to have entries in the DNS part of ispconfig, but I figured that is no concern since bind isn't running ?

the server1.example.com was changed allready to server1.idefix.lan, but that is a local name, it shouldn't be visible on the outside of the web.

So the current error I see when sending LOCAL email from one of my webclients to another is also reflecting server1.idefix.lan:

Nov 1 18:49:27 idefix postfix/smtp[11696]: DC909A564: to=<web3_henk@server1.idefix.lan>, orig_to=<henk@cafestrings.com>, relay=none, delay=0.2, delays=0.13/0.02/0.05/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=AAAA: Host not found)
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/cleanup[11694]: 1A6ACA565: message-id=<20081101174927.1A6ACA565@server1.idefix.lan>
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/qmgr[3146]: 1A6ACA565: from=<>, size=2462, nrcpt=1 (queue active)
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/bounce[11697]: DC909A564: sender non-delivery notification: 1A6ACA565
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/qmgr[3146]: DC909A564: removed
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/smtp[11696]: 1A6ACA565: to=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, relay=none, delay=0.09, delays=0.07/0/0.03/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=AAAA: Host not found)
Nov 1 18:49:27 idefix postfix/qmgr[3146]: 1A6ACA565: removed


I added the server1.idefix.lan in my hosts:

# Syntax:
#
# IP-Address Full-Qualified-Hostname Short-Hostname
#

127.0.0.1 localhost

# special IPv6 addresses
::1 localhost ipv6-localhost ipv6-loopback

fe00::0 ipv6-localnet

ff00::0 ipv6-mcastprefix
ff02::1 ipv6-allnodes
ff02::2 ipv6-allrouters
ff02::3 ipv6-allhosts
127.0.0.2 idefix.lan idefix
192.168.1.76 idefix.lan idefix
192.168.1.76 server1.idefix.lan


I still get the error in sending email
mails are send, but not received.

as for the A record ?? isn't that needed in DNS setup only ? and since idefix.lan is not an outside known name, should it be in an A record still??

Or is it that you mean that the name I give to my local machine, should be one that IS visible in a real resolving internet name ?

The strange thing is that everthing did work after install, it just suddenly stopped working, and I have no clue why.

Just ask me for all logs.setups and even access to my box. I desperatly need to have this working and if possible, understand what I'm doing :)

Thanks advance

coolen 2nd November 2008 08:54

BTW,

sending mails from an internal web client out DOES work:


Nov 2 08:48:38 idefix postfix/pickup[29729]: 79BB0A565: uid=10003 from=<web2_arthur>
Nov 2 08:48:38 idefix postfix/cleanup[29750]: 79BB0A565: message-id=<20081102074838.79BB0A565@server1.idefix.lan>
Nov 2 08:48:38 idefix postfix/qmgr[29732]: 79BB0A565: from=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, size=463, nrcpt=1 (queue active)
Nov 2 08:48:38 idefix postfix/smtp[29739]: 79BB0A565: to=<arthur_coolen@planet.nl>, relay=mailin.planet.nl[195.121.6.51]:25, delay=0.36, delays=0.12/0/0.14/0.11, dsn=2.6.0, status=sent (250 2.6.0 <20081102074838.79BB0A565@server1.idefix.lan> Queued mail for delivery)
Nov 2 08:48:38 idefix postfix/qmgr[29732]: 79BB0A565: removed

falko 2nd November 2008 14:22

Please add server1.idefix.lan to the
Code:

::1 localhost ipv6-localhost ipv6-loopback
line /etc/hosts as well.

coolen 2nd November 2008 18:42

Falko,

I did:

#
# hosts This file describes a number of hostname-to-address
# mappings for the TCP/IP subsystem. It is mostly
# used at boot time, when no name servers are running.
# On small systems, this file can be used instead of a
# "named" name server.
# Syntax:
#
# IP-Address Full-Qualified-Hostname Short-Hostname
#

127.0.0.1 localhost

# special IPv6 addresses
::1 localhost server1.idefix.lan ipv6-localhost ipv6-loopback

fe00::0 ipv6-localnet

ff00::0 ipv6-mcastprefix
ff02::1 ipv6-allnodes
ff02::2 ipv6-allrouters
ff02::3 ipv6-allhosts
127.0.0.2 idefix.lan idefix
192.168.1.76 idefix.lan idefix
127.0.0.2 server1.idefix.lan server1
192.168.1.76 server1.idefix.lan server1


And no, it didn't help : (I also took a restart of the server, just 2b sure)

Nov 2 18:38:35 idefix postfix/pickup[2902]: 367D2A565: uid=10003 from=<web2_arthur>
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/cleanup[4467]: 367D2A565: message-id=<20081102173835.367D2A565@server1.idefix.lan>
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/qmgr[2905]: 367D2A565: from=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, size=462, nrcpt=1 (queue active)
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/smtp[4469]: 367D2A565: to=<web3_henk@server1.idefix.lan>, orig_to=<henk@cafestrings.com>, relay=none, delay=0.25, delays=0.19/0.02/0.04/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=AAAA: Host not found)
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/cleanup[4467]: 655C2A566: message-id=<20081102173835.655C2A566@server1.idefix.lan>
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/qmgr[2905]: 655C2A566: from=<>, size=2468, nrcpt=1 (queue active)
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/bounce[4470]: 367D2A565: sender non-delivery notification: 655C2A566
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/qmgr[2905]: 367D2A565: removed
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/smtp[4469]: 655C2A566: to=<web2_arthur@server1.idefix.lan>, relay=none, delay=0.1, delays=0.07/0/0.03/0, dsn=5.4.4, status=bounced (Host or domain name not found. Name service error for name=server1.idefix.lan type=AAAA: Host not found)
Nov 2 18:38:35 idefix postfix/qmgr[2905]: 655C2A566: removed


more suggestions or logs/commands you want to know ?

thx for your help so far!

Arthur


All times are GMT +2. The time now is 23:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.