HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=4)
-   -   printing to a network printer (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=2676)

ojs 22nd February 2006 14:04

printing to a network printer
 
Hi, I am running Debian Unstable and my computer is hooked up to the school network. We just got a new printer here (a HP ColorJet 4700, really nice I think, if I could get it to work correctly) and the spool that the school provides is not working correctly. So I tried to talk to the printer directly through CUPS.

I installed the HPLIP package and set up the printer through the web interface of CUPS and printed out a test page. Hurrayyy, it worked!
But as soon as I tried to print out a postscript or pdf (or anything else for that matter) from a command line nothing happened, the command line didnt recognise the printer I had just put up.
I tried lpstat -t and it didnt find my printer that I had set up with CUPS.

Can anyone here help me out and tell me what I can do to get the printer to work (without talking to the sysadmin, they are not to responsive).

Regards

Oli

falko 22nd February 2006 18:18

Do you see anything in the logs?

ojs 23rd February 2006 10:57

Quote:

Originally Posted by falko
Do you see anything in the logs?

Well, the /var/log/cups/error.log contains the following text:

I [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] Listening to 0:631
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] AddLocation: added location '/'
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] DenyIP: / deny 00000000/00000000
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] AllowIP: / allow 7f000001/ffffffff
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] AddLocation: added location '/jobs'
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] AddLocation: added location '/admin'
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] DenyIP: /admin deny 00000000/00000000
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] AllowIP: /admin allow 7f000001/ffffffff
I [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] Configured for up to 100 clients.
I [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] Allowing up to 100 client connections per host.
I [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] Full reload is required.
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] LoadAllPrinters: Loading printer ojs...
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] LoadDevices: Added device "ipp"...
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] LoadDevices: Added device "http"...
D [23/Feb/2006:10:19:34 +0000] LoadDevices: Added device "lpd"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "parallel:/dev/lp0"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "socket"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp0"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp1"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp2"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp3"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp4"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp5"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp6"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp7"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp8"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp9"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp10"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp11"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp12"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp13"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp14"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "usb:/dev/usb/lp15"...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadDevices: Added device "hp:/no_device_found"..
.
I [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadPPDs: Read "/var/lib/cups/ppds.dat", 885 PPDs
...
I [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadPPDs: No new or changed PPDs...
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] LoadAllJobs: Scanning /var/spool/cups...
I [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] Full reload complete.
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] StartListening: NumListeners=1
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] StartListening: address=00000000 port=631
D [23/Feb/2006:10:19:35 +0000] ResumeListening: setting input bits...
I [23/Feb/2006:10:19:48 +0000] Added remote printer "AdobePDF7"...
I [23/Feb/2006:10:19:57 +0000] Added remote printer "_172_20_1_21"...

As you can see then it says "LoadAllPrinters: Loading printer ojs..." which is the printer I defined with CUPS but when I try to print to it using "lp -dojs filename.ps" then it gives me "lp: unable to print file: client-error-not-found"

The access.log and page.log files contain no information. In my cups.confd I have the LogLevel set to debug.

Regards

Oli

falko 23rd February 2006 16:57

What are the command line option you have for the command lp? Maybe you can explicitely specify your printer there.

ojs 24th February 2006 11:05

Umm, Im not sure what you mean here. You mean the command line options that are available to me or the command line option that I use when I type the lp command?
Well, the command line options available to me are just the standard CUPS command line options on a Debian unstable box (shouldnt be any different then on any other box).
The comand line option that I use when typing the lp command is just -dojs where -d specifies the destination of the spool to use and ojs is the name of the spool I created with the CUPS web interface. So the full command line is
lp -dojs somefile.ps

Thanks for your help by the way, I havnt had much success in getting help anywhere else, even on the CUPS forums.

Oli


All times are GMT +2. The time now is 04:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.