HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials

HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials (http://www.howtoforge.com/forums/index.php)
-   Installation/Configuration (http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Can't login to webmail (http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=1485)

OnTheRun 30th November 2005 21:27

Can't login to webmail
 
Hello all,
thanks for developping such a great system. I just love it!
I set up ispconfig on debian 3.1. Most of the things went without problems, not so the email.
I thought I'd test it first with an account on some domain. So I created a user (web7_user i.E.) and gave him a password. I then tried to login into ftp, which went without any problem. But when I try to log onto webmail (using UebiMiau) I always get the message: You cannot login with the username and password entered.
I used exactly the same logins as for the ftp (web7_user, 123456). In /var/log/mail.log I get:

Nov 30 21:18:53 myserver courierpop3login: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]

What could be the problem here?
Everything else is working just fine :)
Is it possible to have a system running with virutal users and domains with postfix, courier and mysql (like explained on http://howtoforge.com/virtual_postfi..._quota_courier) but to generate the accounts in ispconfig (like i'm now doing it at the users&email-tab)?

Thank you and with kind regards

falko 30th November 2005 22:22

Quote:

Originally Posted by OnTheRun
Hello all,
thanks for developping such a great system. I just love it!
I set up ispconfig on debian 3.1. Most of the things went without problems, not so the email.
I thought I'd test it first with an account on some domain. So I created a user (web7_user i.E.) and gave him a password. I then tried to login into ftp, which went without any problem. But when I try to log onto webmail (using UebiMiau) I always get the message: You cannot login with the username and password entered.
I used exactly the same logins as for the ftp (web7_user, 123456). In /var/log/mail.log I get:

Nov 30 21:18:53 myserver courierpop3login: Connection, ip=[::ffff:127.0.0.1]

What could be the problem here?

http://www.howtoforge.com/forums/showthread.php?t=1187

Quote:

Originally Posted by OnTheRun
Is it possible to have a system running with virutal users and domains with postfix, courier and mysql (like explained on http://howtoforge.com/virtual_postfi..._quota_courier) but to generate the accounts in ispconfig (like i'm now doing it at the users&email-tab)?

No, that doesn't work. ISPConfig 2 uses real system users for the email accounts. It will be possible in ISPConfig 3 which is currently developed.

OnTheRun 30th November 2005 22:39

Hello,
thank you very much for your (quick :)) answer.
I followed the example you make in the thread and added the user john.doe:

Name: John Doe
Email-Adresse: john.doe@domain.ch
Username: web7_john
Passwort: john

I then sent this user an email via sendmail from the shell and got the following in /var/log/mail.log:

Code:

Nov 30 22:34:33 myserver postfix/pickup[11326]: 0569E300B0: uid=0 from=<root>
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/cleanup[11482]: 0569E300B0: message-id=<20051130213433.0569E300B0@myserver.mydomain.local.mydomain.local>
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/qmgr[11327]: 0569E300B0: from=<root@myserver.mydomain.local>, size=389, nrcpt=1 (queue active)
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/pickup[11326]: 0F495300B1: uid=10006 from=<web7_john>
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/cleanup[11482]: 0F495300B1: message-id=<20051130213433.0F495300B1@myserver.mydomain.local.mydomain.local>
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/qmgr[11327]: 0F495300B1: from=<web7_john@myserver.mydomain.local>, size=462, nrcpt=1 (queue active)
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/local[11504]: 0F495300B1: to=<admispconfig@localhost>, relay=local, delay=0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 30 22:34:33 myserver postfix/qmgr[11327]: 0F495300B1: removed
Nov 30 22:34:34 myserver postfix/local[11483]: 0569E300B0: to=<web7_john@mydomain.local>, orig_to=<john.doe@domain.ch>, relay=local, delay=1, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
Nov 30 22:34:34 myserver postfix/qmgr[11327]: 0569E300B0: removed

As far as I can see from the log evertyhing works fine: the mail gets delivered. So I tried to login with "john.doe@domain.ch" and "john" as passwort. But unfortunately I get the same message ("
You cannot login with the username and password entered.") :(
Do you have a clue, what this could be?

Is it with the current mail-system allthough possible to use amavis and a av-program, which scans the mailboxes of the users?

Thank you and with kind regards

falko 1st December 2005 01:18

Quote:

Originally Posted by OnTheRun
As far as I can see from the log evertyhing works fine: the mail gets delivered. So I tried to login with "john.doe@domain.ch" and "john" as passwort. But unfortunately I get the same message ("
You cannot login with the username and password entered.") :(
Do you have a clue, what this could be?

You're using Courier, right? Did you activate Maildir under Management -> Server -> Settings -> Email?

Quote:

Originally Posted by OnTheRun
Is it with the current mail-system allthough possible to use amavis and a av-program, which scans the mailboxes of the users?

In principle yes, but it will break the SpamAssassin and ClamAV that come with ISPConfig.

OnTheRun 1st December 2005 08:29

Thank you very much for your help!
The problem was, that Maildir wasn't checked :)
Now it works just fine.
Something i couldn't find in the manual: How does the av works? Do I can control it manually? Or do I have any possibility to check the functionality of the av?

Thank you very much and with kind regards

falko 1st December 2005 09:55

You can find the SpamAssassin and ClamAV under "User & Email", on the tab "Spamfilter & Antivirus".

OnTheRun 1st December 2005 10:09

Hello,
thank you for your answer :)
Sorry for asking so much. What I meant was more on the server-side (console): does the av use virus-definition files? If so, do they need to get updated? Is there a commandline scanner?

Thanks and with kind regards

till 1st December 2005 10:36

The antivirus package is clamav. It uses the "freshclam" program to update the virus definition files automatically. You can use clamav also for commandline scanning.


All times are GMT +2. The time now is 18:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.