PDA

View Full Version : ISPConfig not working after upgrade to Ubuntu 10.04


jkrell
2nd May 2010, 19:37
Hi. I upgraded from Ubuntu 9.10 to 10.04 this past week, and following the upgrade, ISPConfig appears to no longer be working. Is this a simple fix (for instance, maybe it is just not being started at boot) or is there something more sinister happening?

I am troubled because I extensively updated one web site I run last month -- I do NOT want to lose all those changes!

Please help if you can! I am happy to post files, logs, etc. -- I just do not know where to start!

falko
3rd May 2010, 13:40
Please try this:
/etc/init.d/ispconfig_server restart

jkrell
3rd May 2010, 19:37
Duh. That did it. Thanks, Falko!

I actually entered:

/etc/init.d/ispconfig_server start

It started OK and I verified the websites were up.

Then, I entered:

update-rc.d ispconfig_server defaults

Rebooted, and all is good.

THANKS!

kvess
4th May 2010, 16:37
I have the same problem after upgrade. This did not work for me. When I ran the command I got this message.

brian@server-1:~$ sudo /etc/init.d/ispconfig_server restart
[sudo] password for brian:
Shutting down ISPConfig system...
/root/ispconfig/httpd/bin/apachectl stop: httpd (no pid file) not running
ISPConfig system stopped!
Starting ISPConfig system...
Syntax error on line 205 of /root/ispconfig/httpd/conf/httpd.conf:
Cannot load /root/ispconfig/httpd/libexec/libphp5.so into server: libmysqlclient.so.15: cannot open shared object file: No such file or directory
/root/ispconfig/httpd/bin/apachectl startssl: httpd could not be started
/root/ispconfig/php/php: error while loading shared libraries: libmysqlclient.so.15: cannot open shared object file: No such file or directory
ISPConfig system is now up and running!

Websites are up but cant get to the ISPCONFIG page

Thanks for any help!!

falko
4th May 2010, 17:36
Please install libmysqlclient16-dev...
aptitude install libmysqlclient16-dev
... and reinstall ISPConfig.

kvess
4th May 2010, 18:48
I did as instructed and I received this error at end and now nothing is working.

Thanks

Error

./setup2: line 1189: cd: /install_ispconfig/compile_aps/../..: No such file or directory
brian@server-1:/install_ispconfig$

kvess
4th May 2010, 19:15
brian@server-1:~$ sudo /etc/init.d/ispconfig_server restart
[sudo] password for brian:
Shutting down ISPConfig system...
/etc/init.d/ispconfig_server: line 66: /root/ispconfig/httpd/bin/apachectl: No such file or directory
ISPConfig system stopped!
Starting ISPConfig system...
/etc/init.d/ispconfig_server: line 45: /root/ispconfig/httpd/bin/apachectl: No such file or directory
/etc/init.d/ispconfig_server: line 48: /root/ispconfig/php/php: No such file or directory
ISPConfig system is now up and running!

falko
5th May 2010, 17:59
What are the outputs of ls -la /root/ispconfig/ and ls -la /home/admispconfig/?

kvess
6th May 2010, 15:59
I reloaded my server then applied a backup.

Thank you for all the help.

hitri
5th June 2010, 09:40
What are the outputs of ls -la /root/ispconfig/ and ls -la /home/admispconfig/?
Hi falko, I have t same problem.
My outputs are:
- ls -la /root/ispconfig/

drwxr-xr-x 10 root root 4096 2010-05-25 22:24 .
drwx------ 6 root root 4096 2010-05-25 22:34 ..
-rwxr-xr-x 1 root root 44787 2009-11-07 23:20 cronolog
-rwxr-xr-x 1 root root 9673 2009-11-07 23:20 cronosplit
drwxr-xr-x 12 root root 4096 2009-11-07 23:01 httpd
drwxr-xr-x 16 root root 4096 2009-11-07 23:20 isp
drwxr-xr-x 7 root root 4096 2009-11-07 23:02 libmcrypt
-rw-r--r-- 1 root root 8 2010-04-07 14:59 .old_path_httpd_root
drwxr-xr-x 6 root root 4096 2009-11-07 22:58 openssl
drwxr-xr-x 6 root root 4096 2010-01-22 17:36 php
drwxr-xr-x 4 root root 4096 2009-11-08 11:00 scripts
drwxr-xr-x 4 root root 4096 2009-11-07 23:20 standard_cgis
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2009-11-07 23:20 sv
-rwx------ 1 root root 9389 2009-11-07 23:20 uninstall

and for ls -la /home/admispconfig/

drwxr-xr-x 4 admispconfig admispconfig 4096 2009-11-07 23:20 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 2009-11-07 23:11 ..
-rwxr-xr-x 1 admispconfig admispconfig 24 2009-11-07 23:20 .forward
drwxr-xr-x 8 admispconfig admispconfig 4096 2010-04-07 14:59 ispconfig
drwxr-xr-x 2 admispconfig admispconfig 4096 2010-05-18 04:01 mailstats
-rwxr-xr-x 1 admispconfig admispconfig 176 2009-11-07 23:20 .procmailrc

Thank you

falko
6th June 2010, 12:50
Looks ok. What's the output of ps aux | grep wconf?
Does /root/ispconfig/php/php /root/ispconfig/scripts/writeconf.php show any errors?

hitri
6th June 2010, 14:10
ps aux | grep wconf

root 4918 0.0 0.0 10732 1492 ? S May27 0:40 /bin/bash /root /ispconfig/sv/ispconfig_wconf
root 28586 0.0 0.0 7620 924 pts/0 S+ 13:04 0:00 grep wconf



Yes, I got this error:

error while loading shared libraries: libmysqlclient.so.15: cannot open shared object file: No such file or directory

falko
7th June 2010, 14:37
Try this:
aptitude install libmysqlclient16-devThen install ISPConfig again.

hitri
7th June 2010, 23:51
Do I have to remove first the existing version or just reinstall it? Will I lose my sites and email accounts?

falko
8th June 2010, 17:15
Do I have to remove first the existing versionNo.

or just reinstall it?Yes.

Will I lose my sites and email accounts?No.

hitri
9th June 2010, 00:07
I got this error, when installing Ispconfig (just end lines):

gcc -c -I../os/unix -I../include -DLINUX=22 -DHAVE_SET_DUMPABLE -DMOD_SSL=208131 -DUSE _HSREGEX -DEAPI -DUSE_EXPAT -I../lib/expat-lite `../apaci` htpasswd.c
htpasswd.c:101: error: conflicting types for 'getline'
/usr/include/stdio.h:651: note: previous declaration of 'getline' was here
make[2]: *** [htpasswd.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/iztokm/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41/src/ support'
make[1]: *** [build-support] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/iztokm/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41'
make: *** [build] Error 2
ERROR: Could not make Apache




Site is dead now?!

falko
9th June 2010, 17:07
Take a look at chapter 22 on http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-10.04-lucid-lynx-ispconfig-2-p7
I suggest you restore ISPConfig from the backups in the /tmp directory and then try the upgrade again.

hitri
9th June 2010, 23:53
It works. Falko, thank you very much. :)

raymonvdm
6th February 2011, 01:13
I`ve had the same issue. I`m reinstalling ISPconfig2 now just see whats happening




<=== src/modules/ssl
<=== src/modules
gcc -c -I./os/unix -I./include -DLINUX=22 -DHAVE_SET_DUMPABLE -DMOD_SSL=208131 -DUSE_HSREGEX -DEAPI -DUSE_EXPAT -I./lib/expat-lite `./apaci` modules.c
gcc -c -I./os/unix -I./include -DLINUX=22 -DHAVE_SET_DUMPABLE -DMOD_SSL=208131 -DUSE_HSREGEX -DEAPI -DUSE_EXPAT -I./lib/expat-lite `./apaci` buildmark.c
gcc -DLINUX=22 -DHAVE_SET_DUMPABLE -DMOD_SSL=208131 -DUSE_HSREGEX -DEAPI -DUSE_EXPAT -I./lib/expat-lite `./apaci` -L/root/ispconfig/openssl/lib -rdynamic \
-o httpd buildmark.o modules.o modules/standard/libstandard.a modules/ssl/libssl.a main/libmain.a ./os/unix/libos.a ap/libap.a regex/libregex.a lib/expat-lite/libexpat.a -lm -lcrypt -lssl -lcrypto -ldl
make[2]: Leaving directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41/src'
make[1]: Leaving directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41'
make[1]: Entering directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41'
===> src/support
make[2]: Entering directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41/src/support'
gcc -c -I../os/unix -I../include -DLINUX=22 -DHAVE_SET_DUMPABLE -DMOD_SSL=208131 -DUSE_HSREGEX -DEAPI -DUSE_EXPAT -I../lib/expat-lite `../apaci` htpasswd.c
htpasswd.c:101: error: conflicting types for 'getline'
/usr/include/stdio.h:651: note: previous declaration of 'getline' was here
make[2]: *** [htpasswd.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41/src/support'
make[1]: *** [build-support] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/beheer/install_ispconfig/compile_aps/apache_1.3.41'
make: *** [build] Error 2
ERROR: Could not make Apache





After
Take a look at chapter 22 on http://www.howtoforge.com/perfect-se...ispconfig-2-p7

The problem seems fixed

jang
25th September 2011, 12:02
Take a look at chapter 22 on http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-10.04-lucid-lynx-ispconfig-2-p7
I suggest you restore ISPConfig from the backups in the /tmp directory and then try the upgrade again.

I have the same problem, a broken ispconfig after trying to update to 2.2.40,, forgot to change the getline thing,

But I don't seem to have anything in the tmp directory.

home/admispconfig exists
root/ispconfig is gone

What to do now?

falko
26th September 2011, 10:36
Do the ISPConfig database and /home/admispconfig/ispconfig/lib/config.inc.php still exist?

What's the output of ls -la /tmp/?

jang
26th September 2011, 10:59
Thx Falko,

I already solved it with recreating /root/ispconfig and running the installer again.
Also I had to recreate the ssl certificates before apache was running again

What's the drawback of not undoing the getline changed:
http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-10.04-lucid-lynx-ispconfig-2-p7 22

I did undo it after the former update but forgot about it :(

Thx again

till
26th September 2011, 12:07
There should be no drawback. It might just be that the compilation of another binary that requires the original fails when you did not change it back.